Social

Lege controversată, inițiată de Florin Iordache: Construcțiile fără autorizație, sancționate

Controversatul proiect legislativ care vizează eliminarea închisorii pentru diverse investiții de infrastructură realizate fără autorizație de construire a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaților, după ce președintele României, Klaus Iohannis, l-a respins inițial.

Legea, inițiată în anul 2018 de către un grup de parlamentari PSD, în frunte cu Florin Iordache, înlocuiește răspunderea penală cu amenda în realizarea unor lucrări de infrastructură specifice fără autorizație. Este vorba despre construcția de autostrăzi, drumuri, poduri, apeducte, baraje, deschiderea de cariere și balastiere, branșamente, racorduri la utilități, lucrări privind căile de comunicații.

Patronatele din construcții, semnal de alarmă:

Reprezentanții patronatelor din domeniul construcțiilor critică modificarea adusă Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și precizează că poate să încurajeze și mai mult încălcarea prevederilor legale.

Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a precizat pentru B1.RO, că majoritatea ilegalităților în privința construcțiilor fără autorizație au fost cauzate și de faptul că legislația nu a fost până acum aplicată.

“Legea 50 este foarte veche și a funcționat foarte bine în unele zone, în altele au fost încălcări mediatizate în general. Se vorbește mai ales despre încălcarea legii în execuția lucrărilor fără autorizații.

Credem că ridicarea sancțiunilor penale nu este potrivită. Vorbim despre o sancțiune într-o lege atât de importantă pe care o aplică aproape oricine vrea să construiască ceva. Normal că oamenii care vor să investească trebuie să știe că există legi și că nu trebuie să funcționeze principiul sunt banii mei, e terenul meu și fac ce vreau. Trebuie să existe niște sancțiuni. Acum nici nu am auzit pe cineva făcând închisoare pentru că a lucrat fără autorizație, dar dacă se ridică și această sancțiune mi se pare că ar deschide poarta către ilegalități și mai mari.
Din punctul meu de vedere este foarte grav că se întâmplă acest lucru, încălcarea legii în sensul construirii fără autorizație și neaplicarea sancțiunilor. Dacă se aplicau până acum, dacă intrau la închisoare persoane care au încălcat legea grav, atunci poate că nu mai era nevoie de această sancțiune”, a subliniat pentru B1.RO, Adriana Iftime.

Aceasta a subliniat că trebuiau găsite soluții pentru deblocarea procesului prin care autoritățile emit autorizații de construcții. Deși procedura ar trebui să dureze 30 de zile, în unele cazuri ea durează și trei ani, ținând pe loc mari proiecte.

“Ce mi se pare că ar trebui să aibă în vedere politicienii noștri este încălcarea Legii la nivel de autorități. Acestea care eliberează autorizațiile de construire încalcă frecvent legea prin depășirea termenelor de eliberare a avizelor, a certificatului de urbanism și în final a autorizației de construire. Există deseori interese pecuniare la mijloc. Eliberarea unei autorizații conform legii ar trebui să se întâmple în maximum 30 de zile, ea se poate întâpla și în trei ani, mai ales pentru proiecte foarte mari. Și eu cred că ar trebui umblat.

Nu vreau să îi scuz pe cei care încalcă legea și spun că s-au apucat să construiască pentru că primăria nu a dat autorizație. Dar nu trebuie lăsați nici domnii primari sau societățile comerciale care trebuie să dea avize…ar trebui să își facă treaba la timp. Altfel, fără sancțiuni, fără respectarea legii vom ajunge în situația în care toată lumea face orice peste tot, cum îl taie capul. Avem sute, poate că mii de exemple de încălcări de lege”, a mai precizat Adriana Iftime.

Ce prevede modificarea adusă Legii 50/1991

Actul normativ a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaților cu 203 voturi pentru, 25 contra și 38 de abțineri și a reintrat pe parcursul spre promulgare.

Prin modificările aduse legii este eliminată pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 1 an pentru:

– lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căi de comunicație, inclusiv lucrări de artă, rețele și dotări tehnico-edilitare, lucrări hidrotehnice, amenajări de albii, lucrări de îmbunătățiri funciare, lucrări de instalații de infrastructură, noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;

– lucrări de foraje și excavări necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, prospecțiunilor geologice, exploatărilor de cariere, balastiere, sonde de gaze și petrol, precum și alte exploatări de suprafață sau subterane;

– organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote;

Toate aceste abateri de la lege au fost introduse în categoria contravențiior și ar urma să fie sancționate cu simple amenzi.

sursa