Politica

Marcel Ciolacu: „Liberalizare haotică a dus la o inflație record și la un lanț de scumpiri cum nu a mai existat în ultimii 30 de ani”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România trece printr-o inflație record, provocată de modul în care s-a guvernat înainte ca social-democrații să intre la guvernare, acum 6 luni. Liderul PSD a vorbit în acest sens despre modul dezastruos în care a fost gestionată pandemia și despre liberalizarea „haotică” de pe piața energiei care a dus la explozia prețurilor.

PSD a decis acum aproximativ 6 luni să intre într-o mare coaliție împreună cu PNL, UDMR și minoritățile, la guvernare, într-un moment dificil atât pentru România, cât și pentru Europa, cu aceste crize suprapuse, pandemie, criză energetică și războiul din Ucraina. Am pornit după doi ani de guvernare de dreapta, în care în primul Guvern am gestionat cel mai prost din lume, având cea mai excesivă mortalitate, oamenii neavând acces la actul medical, prioritățile de atunci era să dăm sute de milioane unor oameni de afaceri pe care nu i-a plătit alți patru sau cinci prim-miniștrii înainte. Am furat la Unifarm de peste 1 miliard de lei și s-au făcut zeci de dosare și am venit în pandemie către cetățeni și către mediul de afaceri cu un efort de 2% din PIB când în toată Europa acest efort depășea 5%”.
Marcel Ciolacu a lansat critici dure și în ceea ce privește achizițiile de vaccinuri de peste 1 miliard de euro:

A venit o coaliție și mai mare de dreapta care a făcut vreo 200 de miliarde de lei împrumuturi, cât a făcut România în 21 de ani, nu s-a făcut nicio echilibrare în mediul de afaceri. Anumiți trecători prin viața politică au semnat contracte de aproape 1 miliar de euro pentru vaccinuri care nu ne trebuie. Și o liberalizare la prețul energiei haotică într-un moment cheie al evoluției crizei economice și al contextului internațional. Această liberalizare haotică a dus la o inflație record și la un lanț de scumpiri cum nu a mai existat în ultimii 30 de ani. Acesta este contextul în care a intrat PSD la guvernare. Am ajuns la aproape 5-6% din PIB direcționați către mediul de afaceri și către zona socială, în 6 luni”.

sursa