Extern

Marii petroliști reduc producția. Petrolul nu mai are căutare pe piață

Marii petroliști reduc producția. Petrolul nu mai are căutare pe piață
Marii petroliști reduc producția. Petrolul nu mai are căutare pe piață

Principalele state producătoare de petrol au au stabilit să reducă producția de țiței, în scopul susținerii prețurilor actuale, aflate pe un trend descrescător.

Decizia a fost adoptată în contextul pandemiei de coronavirus.
Anunțul a fost făcut pe Twitter de ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel, potrivit AFP.

Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producţiei statelor membre ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a precizat ministrul Khaled al-Fadhel.

Ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a subliniat, la rândul său, că s-a ajuns la un acord privind o scădere a producţiei cu 9,7 milioane de barili pe zi, începând din luna mai și le-a mulțumit membrilor OPEC pentru susținere.

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent.

Acest lucru de datorează restricțiilor de deplasare care au fost adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea mortalului virus. Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, aproximativ 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime, însă acordul final a depins de poziția Mexicului, care considera că efortul care îi este cerut este excesiv comparativ cu alţi producători.

sursa