Politica

Marius Budăi: „Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul”

Banca Mondială a făcut public un raport despre măsurile luate de Guvern în privința pensiilor speciale, care ar trebui să fie reduse astfel încât România să poată primi banii alocați prin PNRR.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a adus clarificări privind modificările principale pe care le solicită Banca Mondială la proiectul pensiilor speciale.
Printre modificările principale pe care le solicită Banca Mondială la proiectul pensiilor speciale enumerăm: În zona impozitării cu până la 15% a pensiilor speciale. Banca Mondială zice următoarele „pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”.

Cu alte cuvinte, pe zona aceasta a impozitării pensiilor speciale economia este nesemnificativă. În ceea ce privește pensiile militarilor Banca Mondială constată că eliminarea sporurilor din baza de calcul a pensiilor pentru militari va reduce această bază cu aproximativ 2% în viitor.
Această măsură în sine ar trebui să reducă cheltuielile maxime d. De la zero 789% din PIB în 2028 la 0,784% din PIB, Până în 2070. Cheltuielile ar trebui să se reducă cu aproximativ 0,013% din PIB. Din nou nesemnificative reducerile la aceste puncte critice.
Referitor la interzicerea cumulului de pensii Banca Mondială precizează clar că nu dispune de date pentru a estima impactul acestei măsuri, dar este de așteptat ca această măsură să ducă la creșterea echității.

Întrebat care este planul Guvernului în acest context, Marius Budăi, ministrul Muncii a spus: „Planul Guvernului este clar și cred că Marcel Ciolacu a fost extrem de clar când a spus că vom avea te discuții cu Comisia Europeană, cât să stabilim clar modalitatea în care proiectul să treacă și jalonul să fie îndeplinit.

Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul, așa cum scrie acolo. Noi discutăm de a face ca sistemul să nu mai poată să fie abuzat, și anume să nu mai fie să fie vechimea aliniată că vechimea minimă din sistem și acest lucru este rezolvat prin creșterea vechimii de la 4 la 15 ani pentru diplomați, pentru cei din Curtea de Conturi, pentru funcționarii publici parlamentari înseamnă creșterea vârstei de pensionare la de la 60 la 65 de ani și înseamnă că nu există posibilitatea să se cumuleze mai multe pensii din acest sistem, de indemnizații și pensii stabilite în baza unor legi și plătite în baza unor legi speciale.

Și mai mult de atât, înseamnă că nicio pensie să nu depășească venitul avut în activitate în procente. Eu am încredere în ce spune Marcel Ciolacu, președintele meu de partid. Facem în așa fel încât jalonul să fie îndeplinit și PNRR să nu fie pus în pericol din cauza acestui Jalon.

De noi PSD nu se leagă niciodată vreo tăiere de venituri în România, după Revoluție încoace. Cred că știm cu toții lucrul acesta și nu avem de gând să începem acum să ne schimbăm istoria noastră de modul cum gândim față de oameni nu o vom face. Nu am făcut-o până acum. Nu vom face nici acum și nici în viitor”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii în emisiunea În faţa naţiunii.

sursa