Extern

Mark Rutte- Premierul Olandei cere IMUNIZAREA COLECTIVA

Mark Rutte- Premierul Olandei cere IMUNIZAREA COLECTIVA
Mark Rutte- Premierul Olandei cere IMUNIZAREA COLECTIVA

Mark Rutte, Premierul Olandei, intenționează să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, măsură care ar duce la contaminarea cu noul coronavirus a majorității cetățenilor, excluzând o izolare totală a populaţiei, notează Antena24.ro.

Mai exact, guvernul olandez ia în calcul o „imunitate de grup” în aşteptarea unui vaccin, lăsând cetățenii mai puţin vulnerabili să primească virusul, protejând astfel persoanele vârstnice şi bolnave.

Coronavirusul a prins țara noastră în strânsoare. Pe noi și pe restul lumii. Împreună ne confruntăm cu o sarcină de dimensiuni enorme.

Vă întrebați: „Se întâmplă asta cu adevărat?” deoarece măsurile luate aici și în alte părți nu au precedent pentru țările în timp de pace.
La începutul acestui discurs, aș dori să-mi exprim condoleanțele familiilor celor care au murit în urma virusului. Tuturor celor care sunt în spital sau care se recuperează acasă, le doresc multă sănătate și forță.
Și vreau să mă adresez persoanelor în vârstă și persoanelor cu o sănătate slabă. Îmi dau seama că sunteți foarte preocupați și de aceea vreau să vă spun că prioritatea noastră absolută este să vă minimalizăm riscurile.

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii.

Cei care au avut virusul sunt de obicei imuni după aceea. La fel ca pe vremuri cu rujeolă.

Cu cât este mai mare grupul imun, cu atât este mai mică șansa ca virusul să sară la persoanele în vârstă și vulnerabile și persoanele cu o sănătate slabă.

Acesta este principiul. Dar trebuie să conștientizăm că poate dura luni sau chiar mai mult pentru a acumula imunitatea de grup și pentru a distruge acest virus. Trebuie să protejăm persoanele care prezintă un risc cât mai mare.

În total, există trei scenarii posibile.

Primul scenariu este controlul maxim al virusului. Acest lucru duce la distribuirea controlată între grupurile cu cel mai puțin risc. Acesta este și scenariul nostru de alegere. Controlul maxim înseamnă că încercăm să folosim măsuri pentru a nivela vârful numărului de infecții și a-l răspândi pe o perioadă mai lungă.

Al doilea scenariu este acela că lăsăm virusul necontrolat. Acest lucru ar supraîncărca complet sistemul nostru de asistență medicală către vârful contaminării, lăsând o capacitate insuficientă pentru a ajuta vârstnicii vulnerabili și alți pacienți cu risc ridicat. Desigur, trebuie să o prevenim acest scenariu cu orice preț.

Al treilea scenariu este acela că încercăm la nesfârșit să oprim virusul. Asta înseamnă blocarea completă a țării. O astfel de abordare riguroasă poate părea atractivă la prima vedere, însă experții subliniază că, cu siguranță, nu ar fi o chestiune de zile sau săptămâni.

Olanda este o țară deschisă și atâta timp cât nu există un vaccin, coronavirusul va continua să se răspândească prin lume ca un val și să nu sari peste țara noastră.

Dacă putem controla răspândirea virusului, consecințele asupra sănătății publice vor fi în cele din urmă mai gestionabile”, a declarat Mark Rutte.

Până în prezent, 1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost detectate în Olanda, dintre care 24 de decese.

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor până la 6 aprilie.

Sursa