Mihai Caldararu: „Când veniți la mine cu propuneri sau probleme, vă încurajez să vă gândiți la opțiuni cât mai clare și concrete”

„Când veniți la mine cu propuneri sau probleme, vă încurajez să vă gândiți la opțiuni cât mai clare și concrete, ca să pot zice da sau nu cât mai ușor. Pe de altă parte, dacă nu știti ce e de făcut, nu țineți pentru voi, problemele trebuie discutate rapid”.

Sunt un om moral. Nu scorțos, nu închistat, nu pudic, dar țin foarte mult la onestitate, la transparență, la încredere.

Citește și: De ce ciobanii se cred deștepți? O analiză a percepției și a realității

Ne tratăm unul pe altul cu respect, ne zicem ce avem de zis, nu ne bârfim pe la spate, nu ne sabotăm, suntem împreună și dăm unul altuia doar ce avem mai bun.

Când nu putem face asta, când se strică relația între doi dintre voi, încercați să o reparați, vă spuneți ce aveți de spus, îmi cereți ajutorul, dar nu lăsați lucrurile să putrezească încet că așa nu câștigă nimeni.

Citește și: La ce ajută sfeștania într-o casă? Importanța binecuvântării și beneficiile spirituale

Astea fiind zise, vă cer să aveți conflict, unul cu altul, cu mine, cu alții. Nu conflict din ala personal, în care ataci omul, ci conflict pe idei, conflict pe ce credeți. Fiți asertivi, spuneți ce aveți de spus, dați-vă feedback unul altuia și mie constant.

Noi nu stăm tăcuți pe la ședințe ca după aia la țigară să mormăim că “ce mai vrea și ăsta”.

Citește și: Nereguli grave în centrele de asistență socială din Mureș: O problemă ce necesită acțiuni urgente

Noi dacă avem ceva de zis zicem acolo, dezbatem, și când se termină discuția suntem toți pentru unul și unul pentru toți, nu mai contează de la cine a pornit ideea și cine a fost de acord și cine nu, acum am luat în echipă decizia și decizia e a noastră a tuturor.

Responsabilitate

Stabiliți limite de autonomie, până unde pot decide ei singuri, când se consultă cu voi, comunicați-le clar, nu le lăsați că „se subînțelege”.

Aluziile, înțelegerile implicite, lucrurile nespuse, astea sunt greșeli care duc la mari probleme. Spuneți clar ce e de zis, e mult mai bine să spuneți o banalitate evidentă decât să nu spuneți ceva care credeți că e evident, dar de fapt nu e, pentru că și „evidentul” ăsta, fiecare îl înțelege puțin altfel. Comunicare, comunicare, comunicare.

Claritate. Lucrurile spuse clar, direct, precis. Fără „fă să fie bine”, fără „încercăm și noi ceva”, fără „vedem ce se poate”.

Cine va face ce când? Nu lăsați nicio discuție să aibă loc fără ca la sfârșit să recapitulați ce decizii ați luat și să hotărâți cine va face ce până când în legătură cu ele.

Responsabilități clare și precise în acțiuni.

Un alt lucru pe care trebuie să-l înveți ca lider este să știi când să te desparți. Nu cădeți în eroarea gravă a învățătorului care își consumă 80% din timp și energie pe cei câțiva scandalagii din ultimele bănci, în timp ce 90% din clasă, care ar vrea să învețe și să muncească, e neglijață.

Nu-ți face proiecte personale din a „salva” oameni.

Dă-le tuturor aceleași șanse și vezi cine le apreciază. În cele mai multe cazuri, între cineva cu momente de geniu, dar dificil, și mare consumator de energie din partea ta, și cineva doar competent, dar performer constant și matur, care-și vede de treabă, vei avea mult mai mult de câștigat de pe urma celui de-al doilea.

Cât despre cei care otrăvesc fântâna, care lasă numai ciudă și lacrimi în urma lor, care nu respectă pe nimeni și nimic, de ei trebuie scăpat imediat, indiferent cât de buni sunt.

Aici însă mare atenție, a nu se confunda conflictul necesar cu conflictul nociv.

Nu trebuie sărit în extrema cealaltă și căutată un fel de armonie falsă și artificială în care nimeni nu supără pe nimeni cu nimic și totul se reduce la un fel de bălăceală mediocră de unor banalități rostite care și cum ar însemna ceva.

Contează intenția: când cineva e dur și critică echipa, cauzând supărare poate, de ce o face? O face din dorința sinceră de a ridica nivelul, sau o face din vreo dorință meschină de a-și gâdila el ego-ul sau pentru eu știu ce manevre politice? Zice lucruri dure care trebuie spuse, dar cu respect, sau atacă la persoană de dragul de atace la persoană?

Fă-ți meseria, fii bun la ce faci, dă înainte de a cere, fii vulnerabil, cunoaște-te, fii sincer, vorbește cu oamenii tăi, pune-ți inima pe masă, cere-le multe și oferă-le și mai multe.

Fii asta și-ți va merge cu orice generație.

Cu respect și toată stima,
Mihai Căldăraru
Director General
Direcția Generală de Asistență Socială România subordonată de Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale.