Politica

Ministerul Fondurilor Europene finalizează procedura pentru distribuirea tichetelor educaționale de 500 de lei către elevi

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a finalizat redactarea procedurii privind distribuirea tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei către elevi, iar școlile au acum la dispoziție 5 zile pentru a le oferi părinților scrie romaniatv.net

Această inițiativă, derulată în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, urmărește sprijinirea financiară a părinților în achiziționarea de rechizite și haine pentru elevi.

Întârzierea în distribuirea acestor tichete a fost generată de procedurile elaborate de MFE, care nu au fost finalizate la timp. Deși tichetele au ajuns la inspectoratele școlare, acestea nu au fost încă distribuite părinților, fie pentru că școlile nu le-au ridicat sau nu au primit procedura de distribuție.

Conform ordinului comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, școlile au la dispoziție 5 zile lucrătoare de la primirea plicurilor de la Inspectoratul Școlar Județean sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru a distribui tichetele beneficiarilor finali eligibili.

Cu toate acestea, miercuri după-amiază, reprezentanții unor școli din diverse județe au semnalat că inspectoratele școlare nu le-au convocat pentru a ridica tichetele, generând o întârziere în procesul de distribuție.

Procedura de distribuire presupune ca suporturile electronice pentru tichetele sociale să fie livrate în plicuri colectoare, sigilate separat cu codul PIN, iar școlile să transmită listele de distribuție către destinatarii finali inspectoratelor în 5 zile de la primirea acestora. Părinții sunt avertizați să folosească tichetele doar în scopul pentru care au fost emise, respectiv achiziționarea de produse pentru sprijin educațional.

Distribuirea tichetelor va fi centralizată, iar suporturile electronice rămase nedistribuite vor fi returnate Inspectoratului Școlar la finalul anului școlar. În paralel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va realiza controale pentru verificarea eligibilității și utilizării corecte a tichetelor.

În contextul implementării acestui program, Inspectoratele Școlare vor centraliza lunar datele actualizate cu privire la beneficiari și vor transmite către MFE pentru a asigura virarea sumelor corespunzătoare tichetelor sociale.