Politica

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu

Vizita ministrului Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, la Chişinău a fost una care a provocat numeroase tensiuni peste Prut în condiţiile în care Guvernul moldovean a considerat-o drept neavenită, dar preşedintele Igor Dodon a catalogat-o drept istorică.

Pe lângă tensiunile provocate în rândul autorităţilor moldoveneşti, puţini ştiu însă că România a avut un rol important în a face posibilă această vizită. Mai exact, odată ce are interdicţie de a pătrunde în Ucraina, Şoigu a trebuit să zboare deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României pentru a ajunge în Republica Moldova.

Iar România i-a dat drept de survol a spaţiului aerian în ciuda faptului că Serghei Şoigu se află pe lista de sancţiuni adoptate după anexarea Crimeii şi agresiunea din Est. Prin urmare, oficialul rus are interdicţie în statele UE, dar cum s-a mai întâmpla şi în alte cazuri, din nou acestea au fost încălcate.

Decizia autorităţilor române de a face excepţie de la aceste reguli este una curioasă având în vedere faptul că, în 2017, autoritățile au interzis aeronavei în care se afla Dmitri Rogozin, pe atunci vicepremier, să pătrundă în spațiul aerian al țării noastre în drumul său spre Chişinău.

Atunci, Ministerul Afacerilor Externe a motivat decizia fix prin sancțiunilor occidentale impuse asupra Rusiei pentru anexarea Crimeei și pentru agresiunea asupra estului Ucrainei.

Şi atunci nu a fost prima dată când România îi interzice accesul lui Rogozin, o decizie similiară fiind luată și în 2014.

În ceea ce priveşte deplasarea lui Şoigu la Chişinău, amintim că premierul Maia Sandu a catalogat această vizită drept o insultă gravă.

„Vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău este o insultă gravă adusă cetățenilor Republicii Moldova, a veteranilor care au luptat în Războiul de pe Nistru și memoriei celor care au căzut în acest conflict armat”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, și Partidul Liberal a înaintat o notă de protest Ambasadei Federației Ruse, declarând că vizita lui Serghei Șoigu este dovada sfidătoare că armata rusă se simte la ea acasă pe teritoriul statului.

sursa