Extern

Mircea Geoană: NATO nu vede semnale că ar exista o amenințare din partea Rusiei pentru Suedia și Finlanda

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, nu vede vreo amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa Suediei și a Finlandei și s-a arătat încrezător că aceste state nordice se vor alătura Alianței Nord-Atlantice în ciuda obiecțiilor exprimate de Turcia, conform declarațiilor pe care le-a făcut vineri la Summitul Democrației de la Copenhaga.

Finlanda și Suedia și-au exprimat oficial intenția de a adera la NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, însă se confruntă cu opoziția Turciei, care le acuză că găzduiesc și susțin militanți kurzi și membri ai rețelei Gulen, pe care Ankara o consideră vinovată pentru tentativa eșuată de puci din 2015.

Suntem încrezători că Suedia și Finlanda ni se vor alătura. Aliații au îngrijorări. Iar Turcia are câteva îngrijorări care sunt legitime când vine vorba de teroriști”, a spus Mircea Geoană.
Întrebat despre garanțiile de securitate acordate Suediei și Finlandei până la aderarea la NATO, înaltul oficial nord-atlantic a explicat că nu vede un risc real din partea Rusiei pentru cele două state.

Nu vedem semnale că Rusia ar avea în acest moment capabilitățile sau intenția de a fi agresivă în termeni militari împotriva acestor două țări aspirante”, a adăugat Mircea Geoană.

Putem trata această perioadă cu prudență într-o manieră pro-activă, dar nu vedem riscuri reale dintr-un punct de vedere militar tradițional pentru Finlanda și Suedia”, a continuat el.

Finlanda a anunțat joi că intenționează să modifice legislația privind granițele țării pentru a permite construirea de bariere la frontierea cu Rusia, într-o mișcare menită să îi consolideze postura împotriva amenințărilor hibride.

sursa