Politica

Motiunea este in afara cadrului constitutional

Ludovic Orban, Prim-ministrul Romaniei, a dat declaratie dupa reactia dupa sedinta care in Parlament, cu privire la motiune de cenzura a fost anulata din cauza lispei de cvorum, relateaza b1.ro.

„În ceea ce ne privește ca Guvern, considerăm că ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România”, este de părere premierul.

 • În 30 de ani, nimeni nu a mai depus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară.
 • Mai mult decât atât, e o moțiune de cenzură care nu e numai într-o sesiune extraordinară – a fost depusă într-o sesiune extraordinară, a fost citită în altă sesiune extraordinară, s-a încercat dezbaterea și votarea în sesiunea extraordinară prelungită până la 31 august. Din punctul meu de vedere, este consumată în momentul de față.
   
 • Sigur că urmează să se pronunțe Curtea Constituțională. Guvernul a sesizat Curtea Constituțională și așteptăm pronunțarea pe sesizarea noastră.
 • În ceea ce ne privește ca Guvern, considerăm că ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România.
 • Guvernul trebuie să facă față unor provocări imediate, unor provocări pe termen mediu și chiar pe termen lung, și are nevoie de deplină capacitate de exercițiu pentru a putea soluționa marile probleme cu care se confruntă România.
   
 • Vă enumăr pe scurt. Implementarea Planului de investiții și relansare economică „Reclădim România”.
 • Avem o serie de măsuri care au fost adoptate și care trebuie implementate.
 • De la măsurile de garantare a creditelor pentru companii, până la măsurile de acordare de granturi de peste 2 miliarde de euro către întreprinderi mici și mijlocii, fie în cadrul Programului Operațional Regional măsura 2.1 și măsura 2.2, fie în cadrul Programului grantului de 1 miliard de euro, care este acordat fie pentru investiții, fie pentru capital de lucru, pentru domeniile care au fost afectate de restricții în perioada stării de urgență și a stării de alertă. Începând din 1 septembrie, odată cu adoptarea ordonanței de urgență și a normelor metodologice, intră în vigoare programul de măsuri active de susținere a companiilor și a angajaților, programul flexibil de muncă.
   
 • Avem de pregătit începerea școlii. Avem de pregătit organizarea alegerilor.
 • Am adoptat, astăzi, ordonanța de urgență pentru elaborarea planului de reziliență și recuperare, care trebuie finalizat până la începutul lui octombrie și transmis Comisiei Europene ca bază pentru absorbția celor peste 30 de miliarde de euro la care România are dreptul pentru Facilitatea de recuperare și reziliență, care este adoptată la nivel european.