Sanatate

Motivul pentru care nu poți să dormi suficient

Există categoria de persoane care adorm rapid atunci când își doresc, însă somnul lor nu durează cât ar trebuie. De cele mai multe ori se trezesc în mijlocul nopții și nu mai pot adormi.

Dacă te confrunți cu această problemă, cu toate că ți-ai dori să dormi cele 8 ore de somn recomandate, trebuie să analizezi animite aspecte. Pe de-o parte, este posibil să fii deprimat, iar acest lucru generează de multe ori tulburări ale somnului. Așa, că poate ar fi indicat să optezi pentru câteva sesiuni de terapie.

Pe de altă parte, mai sunt alte aspecte care pot să interfereze cu programul tău de somn, cum ar fi de exemplu mâncarea picantă. Este recomandat să consumăm la cină astfel de mâncăruri. Și scorțișoara este o mirodenie pe care ar trebui să o evităm seara. Și ciocolata intră în categoria alimentelor care ne pot da peste cap calitatea somnului.

Dacă ești treaz mai mult de 20 de minute și dorești să părăsești dormitorul, ieși să faci ceva liniștitor, cum ar fi un rebus sau să citești o carte care poate nu este super încântătoare”, a declarat Thea Gallagher, profesor asistent clinic în cadrul departamentului de psihiatrie de la NYU Langone Health.

Aceasta a mai explicat că cel mai sănătos obicei este acela de a folosi dormitorul doar pentru somn.

Dacă simți că oricât dormi, nu reușești să te odihnești, ar putea exista o explicație. Trebuie să fii atent la un aspect, respectiv la cum se simte corpul tău atunci când te trezești.

Dacă te trezești gâfâind, iar gura îți este uscată, este posibil să fie nevoie să mergi la un medic. Ar trebui să efectuezi un test de apnee în somn, o tulburare comună, dar gravă, în care respirația se oprește și începe pe parcursul somnului.

Afecțiunea este ușor de tratat. Cei care suferă de ea folosesc un aparat CPAP, care oferă presiune continuă în căile respiratorii. Dispozitivul poate fi incomod și necesită o perioadă de acomodare.

sursa