Extern

NATO este preocupată de manevrele maritime ale Rusiei

NATO este deosebit de preocupată de manevrele militare ale Rusiei din Marea Neagră și Marea Azov. Alianța Nord-Atlantică a cerut ca Moscova să garanteze ”liberul acces” la porturile ucrainene la Marea Azov.

NATO şi-a exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de manevrele maritime din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a cerut ca Moscova să garanteze ”liberul acces” la porturile ucrainene la Marea Azov, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Rusiei i se solicită să garanteze liberul acces și libertatea de navigație
”Îi cerem Rusiei să garanteze liberul acces la porturile ucrainene la Marea Azov şi să permită libertatea de navigaţie”, se arată într-un comunicat al NATO.

Restrângerea accesului în anumite zone din Marea Neagră şi în strâmtoarea Kerci (care leagă Marea Neagră cu Marea Azov) ar constitui ”o acţiune nejustificată” ţinând de ”un comportament destabilizator din partea Rusiei”, se mai adaugă în comunicat.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Alianţei, NATO face apel, de asemenea, la o ”dezescaladare imediată” din partea Moscovei în această zonă marcată de puternice tensiuni, mai precizează sursa citată.

Vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia va limita până în octombrie navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea. Între acestea una este situată în largul peninsulei Kerci.

Zona este cea mai controversată pentru că strâmtoarea Kerci, care leagă cele două mări, este de importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi de oţel ale Ucrainei.

sursa