Politica

Nicolae Ciucă spune ca, o compensare de 50 de bani aplicată direct la pompă e destul

Pentru reducerea prețului la carburant, Guvernul și specialiștii au identificat împreună o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă pe o perioadă de trei luni de zile, a anunțat premierul Nicolae Ciucă , joi, la Palatul Victoria.
Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a declarat premierul, după ședința de Guvern de joi.

„Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a declarat premierul, după ședința de Guvern de joi.
Nicolae Ciucă susține că măsura este aplicată și în Spania, și în Franța.

„Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de trei luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat”, a adăugat liberalul.

Potrivit oficialului, la finalul celor trei luni de aplicare a mecanismului, Guvernul va analiza „dacă va fi necesar un set nou de măsuri”.

„Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm. Desigur, la finalul acestei perioade, vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri”, a mai spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

sursa