Politica

Nicușor Dan nu poate candida pentru Primăria București cu sprijinul USR-PLUS

Lovitură dură primită de Nicușor Dan în tentativa de a candida pentru Primăria București, cu sprijinul alianței USR-PLUS.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu Buică, a declarat în exclusivitate pentru B1.ro, că legea interzice clar o candidatură independentă sprijinită de un partid sau o alianță.

„Legea partidelor spune că alianțele politice se constituie cu același regim cu al partidelor, alianțele electorale se constituie ad-hoc și trebuie să îndeplinească niște criterii. Candidaturile trebuie să fie ori independente, dar independente de orice formațiune politică, ori susținuți candidații membri ai partidelor. Legea spune că candidaturile independente pe listă de partid sunt interzise”, a subliniat Mitulețu Buică pentru B1.ro.

Acesta a arătat că situația este diferită față de alegerile prezidențiale când Mircea Diaconu a candidat sprijinit de Pro România și ALDE, deoarece prezidențialele au legislație specială.

„La alegerile prezidențiale regimul este altul față de celelalte alegeri, nici la europarlamentare, nici parlamentare, nici la locale, nu poate fi candidat independent susținut de un partid ca și competitor electoral. Aceeași problemă a fost la Mircea Diaconu, un candidat independent, dar este singura posibilitate care există în legislația electorală și în Constituție unde reglementează această procedură”, a arătat președintele AEP.
De asemenea, este interzis și oferirea de sprijin logistic pentru o astfel de candidatură.
„Nu poate să asigure nici sprijin logistic pentru că atunci ar fi o candidatură independentă de un partid și este împotriva legii”, a concluzionat Mitulețu Buică.

Prin urmare, pentru ca Nicușor Dan să meargă mai departe în tentativa sa de a candida cu sprijinul alianței, acesta va fi nevoit să reintre în USR, formațiune pe care a fondat-o, dar a părăsit-o în 2017.

sursa