Sanatate

Nu se mai acordă concedii medicale pentru COVID-19

Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai plăti concediile pacienţilor cu COVID-19, nu va mai plăti testarea pacienţilor cu simptome de Covid şi nici moniorizările zilnice făcute de medicii de familie.
Medicul de familie din Cluj Mihai Mara a explicat că, în urma unei ordonanţe de urgenţă emisă de Guvern săptămâna trecută, că nu se mai acordă concedii medicale pentru pacienţii cu COVID-19 ca până acum, când concediul se plătea sută la sută, ci se acordă ca pentru o boală obişnuită pentru care remuneraţia este de 75 la sută.

Pentru pacienţii care suferă de COVID-19 modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă 88, apărută săptămâna trecută încă nu avem clarificări, nu avem informaţii clare de la Casa de Asigurări de Sănătate. Noi am soliictat, în acest sens, aici, la Cluj, prin patronatul medicilor de familie, lămururi de la CJAS, să ştim cum se acordă aceste concedii. Am înţeles că în ţară câteva Case de Sănătate au înştiinţat deja medicii că din 24 octombrie nu se mai acordă pe stilul vechi, cum eram obişnuiţi, ci o să treacă pe boală obişnuită”, a declarat Mihai Mare
Potrivit medicului, până acum concediul medical pentru COVID – 19 a fost remunerat sută la sută. ”Până acum concediul pentru COVID-19 se acorda la finalul perioadei de izolare, era plătit sută la sută şi era plătit direct din banii Casei de Sănătate. Dacă se trece pe boală obişnuită, concediul va fi plătit doar 75 la sută şi trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire, în ziua consultului la medicul de familie. Astea sunt informaţii preţioase pentru medici, pacienţi şi pentru angajatori, pentru că angajatorii plătesc primele 5 zile din concediul medical de boală obişnuită. Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai plăti concediile pacienţilor cu COVID-19, nu va mai plăti testarea pacienţilor cu simptome de Covid şi nici moniorizările zilnice făcute de medicii de familie. Foarte multe costuri legate de Covid nu vor mai fi în cârca Casei de Sănătate”, a mai spus Mara.

sursa