Politica

Ordonanța Militară 4: Măsuri Drastice împotriva COVID-19

Guvernul României a emis Ordonanța Militară nr. 4, introducând măsuri riguroase pentru combaterea nerespectării izolării și carantinei. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a subliniat caracterul sever al acestor măsuri. Principalele puncte includ:

  1. Deplasarea Persoanelor Peste 65 de Ani: Clarificări privind deplasarea acestora pentru probleme medicale și pentru a-și asigura nevoile animalelor de companie.
  2. Sancțiuni Pentru Încălcarea Carantinei și Izolării: Persoanele aflate în izolare la domiciliu, care încalcă regulile, vor intra direct în carantină, suportând toate cheltuielile. Cei care nu respectă carantina vor intra încă 14 zile în carantină, suportând și ei toate cheltuielile.
  3. Transportatori: Șoferii care intră în țară cu auto peste 2,4 tone au trei opțiuni pentru a se proteja, inclusiv izolare la domiciliu sau în spații special amenajate.
  4. Protejarea Personalului Sanitar: Ministerul Sănătății va asigura spații hoteliere pentru repausul cadrelor medicale.
  5. Control Asupra Prețurilor: Prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu pot fi majorate peste nivelul actual.
  6. Măsuri pentru Media: Mesajele de utilitate publică pot fi mediatizate, iar spațiul dedicat publicității nu va afecta financiar media.

Ordonanța vine în contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, impunând reguli stricte și clarificări pentru a asigura respectarea măsurilor preventive și protecția cetățenilor.