Politica

Peste 2 milioane de români vor primi gratuit câte 50 de măști fiecare

Peste 2 milioane de români vor primi gratuit câte 50 de măști fiecare
Peste 2 milioane de români vor primi gratuit câte 50 de măști fiecare

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că peste 2 milioane de români din categoriile defavorizate vor primi gratuit câte 50 măști de protecție fiecare. Guvernul Orban a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență în acest sens.

„După cum știți, în urma modificării în Parlament a Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, am adoptat astăzi, în ședința de Guvern, o Ordonanță de Urgență privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin DSP, autorităților locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza UAT. În acest sens, s-au aprobat măști de protecție pentru 2.000.300 de persoane din categoriile defavorizate”, a declarat Nelu Tătaru, la finalul ședinței de Guvern.

Beneficiarii actului normativ sunt cei care provin din următoarele categorii defavorizate:

Persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art. 58 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicată, cu modificările și completările ulterioare.
„Menționez că se acordă un număr de 50 de măști de protecție pentru fiecare persoană din categoriile precizate aferente unei perioade de două luni. Tot prin această OUG s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 230 milioane de lei, pentru achiziția de măști de protecție prevăzute pentru cele patru categorii. Menționez că acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede. În trei zile de la aprobarea acestei OUG, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP lista cu aceste persoane. Odată achiziționate, în trei zile, DSP vor trebui să vireze către autoritățile locale aceste măști”, a adăugat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai precizat că „trebuie să avem în vedere că masca este un element important în această perioadă, menționând că ele sunt obligatorii în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă. Dincolo de orice apartenență politică, aceste măști trebuie să ajungă la persoanele defavorizate”.

Procedura de distribuire a fost îngreunată de Parlament, susține prim-ministrul

Ludovic Orban, premierul României, precizase în debutul ședinței de Guvern că procedura de distribuire a măștilor a fost îngreunată de modificările pe care le-a adus Parlamentul odată cu încuviințarea stării de alertă.

După cum știți, în Hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă ne-a complicat existența Parlamentul și distribuirea de măști către persoanele vulnerabile, care inițial trebuia făcută după mecanismul pe care îl gândisem, prin MM și cu susținerea Poștei, a fost complicat. A fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătății”, a declarat premierul Ludovic Orban.

sursa