Scitech

Ploaie de meteori în această noapte, spectacolul va putea fi văzut cu ochiul liber

Meteori proveniţi din coada cometei Halley vor putea fi observaţi în noaptea de joi spre vineri, aceasta fiind a doua noapte în care se atinge maximul curentului de meteori eta-Aquaride.
Coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, muzeograful Adrian Şonka, a declarat că pentru a observa această ploaie de meteori nu este nevoie de echipament special, cu atât mai mult cu cât nu poate fi anticipat locul exact în care aceştia vor fi vizibili.

Dacă pui telescopul, acesta măreşte şi nu te ajută cu nimic să vezi o parte mai mică de cer. În privinţa orelor, nu există o oră fixă la care se produce, pentru că maximul unui curent de meteori durează ore întregi, poate şi zile, drept pentru care, chiar dacă maximul a fost undeva când era dimineaţă la noi, se poate se vedea şi în următoarea seară. Orele nu sunt aşa de importante. Ce este mai important: să privească oamenii cerul după miezul nopţii, până la răsăritul Soarelui – măcar o oră, neîntrerupt – iar cel mai bine, mai spre dimineaţă, pentru că locul de unde vin meteorii, radiantul, se ridică după miezul nopţii pe cer şi e bine să fie deasupra orizontului, ca să se vadă meteorii„, a precizat Şonka.

sursa