Politica

PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat negocierile pentru formarea coaliției

PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat negocierile pentru formarea coaliției
PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat negocierile pentru formarea coaliției

De mai bine de o oră au reînceput negocierile între PNL, USR-PLUS și UDMR pentru creionarea unei coaliții de centru-dreapta. Cel mai probabil se negociază de pe noi poziții față de cele din weekend. La întâlnirea de marți după-amiază iau parte Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor
Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR) au reluat negocierile pentru formarea coaliției

Dan Barna a declarat public marți dimineață că le propune lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor, liderii PNL și UDMR, să facă parte toți trei din viitorul guvern în calitate de vicepremieri. Mai mult decât atât, el a anunțat că deputatul Cătălin Drulă este propunerea USR-PLUS pentru șefia Camerei Deputaților.

Cu toate acestea, gestul lui Dan Barna a fost criticat de Cseke Atilla, liderul senatorilor UDMR, care s-a arătat de părere „că o singură chestiune s-a urmărit aici, a încercat să își creeze o imagine publică”.

„Doar dacă este o decizie asumată ieși în public (…) Acest anunt nu ajută. Pare a fi o propunere de solutie, doar că aceste propuneri se fac în interior. Nu dorim să comentăm în niciun fel, pentru că am convenit să le discutăm în interior, iar acest lucru nu s-a respectat și deranjează”, a declarat Cseke Attila la Digi 24, potrivit HotNews.

Liderul senatorilor UDMR consideră că anunțul lui Dan Barna nu duce la consolidarea încrederii între partidele care discută formarea coaliției de guvernare, ci dimpotrivă.

„Eu cred că o singură chestiune s-a urmărit aici, a încercat să își creeze o imagine publică”, a adăugat Cseke Atilla.
La rândul său, fostul premier Ludovic Orban i-a încurajat pe toți partenerii „să rămână consecvenți acordului inițial”.

„Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie. Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial”, a afirmat Ludovic Orban.

sursa