Extern

Polonia va relua exploatarea forestieră primară

Polonia va relua exploatarea forestieră în pădurea primară Bialowieza.

Pădurea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO împărtășit cu Belarus, a fost centrul discordiei dintre UE și Polonia în perioada 2016-2018.

Exploatarea forestieră a fost suspendată în 2018, după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că Polonia a încălcat legislația UE prin doborârea copacilor cu vârsta mai mare de 100 de ani.

Guvernul afirmă că este necesară exploatarea forestieră pentru a curăța căile și a proteja copacii de o infestare de gândac de coajă de molid.

Oficialii au lucrat la noi cote de gestionare a pădurilor pentru a crește tăierea copacilor, iar ministerul polonez pentru climă și mediu a semnat noi cote pentru două dintre cele trei districte forestiere marți.

Comisia Europeană a amenințat anterior Polonia cu sancțiuni financiare dacă nu respectă hotărârea CEJ.
De asemenea, se spune că Polonia încă nu a abrogat o anexă la planul său de gestionare a pădurilor din 2012-2021 care le permite să tripleze cantitatea de tăieri efectuate.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al climei, Edward Siarka, a declarat într-o conferință de presă de la Bialowieza că semnarea documentelor care permit o exploatare mai mare nu a încălcat hotărârea judecătorească.
sursa