Sanatate

Pozițiile bebelușului la sfârșit de sarcină

Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă în uter, își va schimba destul de des pozițiile. Totuși, chiar dacă pozițiile bebelușului la sfârșit de sarcină se pot schimba, în cele mai multe cazuri, acesta se va poziționa cu capul spre canalul de naștere. Va face asta începând cu săptămâna 32 de sarcina.

Poziția anterioară

Este cea mai bună poziție pentru bebeluș, înainte de naștere. Cei mai mulți bebeluși ajung în această poziție, chiar înainte de începerea travaliului.

Capul bebelușului este așezat jos, în pelvis, cu fața spre spatele gravidei. Asta înseamnă că poate împinge cu capul colul uterin, încurajând începerea travaliului.

În funcție de locul din uter, medicul poate descrie poziția ca fiind occipitală stângă sau occipitală dreaptă.

Poziția posterioară

Această poziție este cunoscută și sub numele de „spate în spate”. Capul bebelușui este este îndreptat în jos, iar spatele său se află în spatele gravidei. Această poziție face trecerea prin pelvis mai dificilă și poate încetini travaliul. În plus, mama poate avea dureri de spate.

Cel mai probabil, bebelușul ajunge în această poziție dacă mama este nevoită să stea mai mult timp așezată sau întinsă în pat. El poate fi încurajat să se rostogolească în poziția ideală, dacă mama se apleacă în direcția în care dorește ca fătul să se miște.

Poziția transversală

Aceasta poziție presupune ca bebelușul să fie așezat pe orizontală. Majoritatea nu rămân în această poziție în săptămânile și zilele premergătoare travaliului, dar dacă se întîmplă asta, chiar înainte de naștere, va fi necesară nașterea prin cezariană.

În caz contrar, există riscul apariției unei urgențe medicale cunoscute sub numele de prolaps de cordon ombilical. Acesta presupune intrarea cordonului ombilical în canalul de naștere înaintea copilului.

Poziția inversă

Poziția inversă este exact opusul celei în care copilul ar trebui să se nască. În acest caz, capul bebelușului este poziționat în partea de sus. Printre pozițiile inverse se numără:

  • Prezentația pelvină francă: Picioarele bebelușului sunt îndreptate către față și este poziționat să iasă cu fundul înainte.
  • Prezentație pelviană completă: Bebelușul stă cu genunchii flexați și picioarele încrucișate, în fața corpului, iar tălpile sunt aproape de fese.
  • Prezentație pelviană incompletă: Atunci când unul sau ambele picioare se află sub fundul fătului. Dacă nașterea este vaginală, unul sau ambele picioare vor ieși primele.

Printre motivele pentru care un bebeluș poate rămâne în poziție inversă ar putea fi:

  • Prea mult sau prea puțin lichid amniotic.
  • Fibroame uterine.
  • Uter cu formă neregulată.
  • Nașteri multiple.

Medicul va verifica poziția bebelușului la ultimile ecografii de la sfârșitul sarcinii. În cazul în care bebelușul se află în poziție inversă, medicul poate încerca să-l aducă în poziție normală de naștere. Ai putea ajuta și tu, prin intermediul exercițiilor fizice.

De asemenea, încearcă să împingi șoldurile în sus, în timp ce stai întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți și picioarele sprijinite pe podea. Cu puțin noroc, unii dintre bebeluși se întorc singuri înainte de naștere sau în timpul travaliului.

sursa