Extern

Președintele rus Vladimir Putin a autorizat probabil încercările de a influența alegerile din SUA de anul trecut

Moscova a răspândit „acuzații înșelătoare sau nefondate” despre eventualul câștigător , Joe Biden, potrivit unui raport al guvernului SUA.

Dar a spus că niciun guvern străin nu a compromis rezultatele finale.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile de interferență electorală.

Raportul de 15 pagini, publicat marți de Biroul Directorului de Informații Naționale, a subliniat ceea ce a spus că sunt „operațiuni de influență” împinse de Rusia, precum și de Iran.

Potrivit acestuia, persoanele legate de Rusia au răspândit afirmații nefondate despre președintele Biden înainte de alegerile din 3 noiembrie. De asemenea, a spus că o campanie de dezinformare a încercat să submineze încrederea în procesul electoral mai larg.

Unii oameni conectați la serviciile de informații rusești au împins, de asemenea, narațiunile anti-Biden către mass-media, înalți oficiali și aliații domnului Trump, se arată în raport.

Președintele Biden l-a învins pe Trump și a fost inaugurat pe 20 ianuarie.

Raportul a adăugat că, în timp ce Rusia a căutat să sporească șansele de victorie ale dlui Trump, Iranul a lansat o „campanie de influență sub acoperire cu mai multe direcții”, în efortul de a-și slăbi sprijinul.

Fostul președinte a urmat o politică de „presiune maximă” asupra Iranului, impunând sancțiuni dăunătoare și escaladând un război de cuvinte între cele două națiuni.

Raportul a concluzionat, de asemenea, cu „mare încredere” că China, care a fost mult timp acuzată de spionaj cibernetic de către Washington, a ales să nu „desfășoare eforturi de interferență” înainte de vot.

„China a căutat stabilitate în relația sa cu Statele Unite și nu a considerat niciun rezultat al alegerilor ca fiind suficient de avantajos pentru ca China să riște înapoi dacă va fi prinsă”, a spus acesta.
sursa