Extern

Primarul din Mariupol cere evacuarea completă a oraşului: „Suntem la mila ocupanţilor”

Pacea și restabilirea vieții normale sunt obiectivele „evidente” ale Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în prefațarea unei noi runde de discuții între negociatorii Kievului și cei ai Moscovei. Liderul ucrainean a semnalat în weekend că țara sa este dispusă să își asume un statut neutru și să accepte un compromis pentru Donbas. Pe de altă parte, în ceea ce privește situația de pe teren, deocamdată nu se vede vreo victorie a forței de invazie, iar armata ucraineană a trecut la contraofensive în mai multe zone.

Navele rusești pregătesc lovituri cu rachete din mare împotriva țintelor ucrainene pe fondul războiului în curs. Acest lucru a fost dezvăluit luni de Ministerul Apărării ucrainean, potrivit BBC. „Navele flotei Federației Ruse la Marea Neagră îndeplinesc sarcini în zonele operaționale ale Mării Negre și Azov”, a spus ministerul.

„Unele nave au intrat într-o zonă închisă, probabil pentru a efectua lovituri cu rachete împotriva instalațiilor din Ucraina.”
Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra unui mic sat de la periferia estică a Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a menționat luni un jurnalist AFP.

Forțele ucrainene au reușit să recucerească două sate din Rusia duminică dimineața, potrivit administrației militare regionale Zaporizhzhia din Ucraina.

„Nu stă totul în puterile noastre. Din păcate, ne aflăm acum la mila ocupanţilor”, a declarat Vadim Boicenko, primarul Mariupolului, care a cerut evacuarea completă a orașului. 90% din orașul-port a fost distrus de atacurile forțelor rusești. Civilii rămași nu au apă, curent și căldură.

sursa