Politica

Raed Arafat: „Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Cel mai rău e să fii infectat cu ambele”.

Raed Arafat: "Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Cel mai rău e să fii infectat cu ambele".
Raed Arafat: „Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Cel mai rău e să fii infectat cu ambele”.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că luna septembrie este o perioadă foarte delicată şi riscantă, din cauza întoarcerii oamenilor din concedii şi începerii şcolilor, şi a venit cu o serie de recomandări pentru ca românii să se ferească pe cât posibil de infecţia cu coronavirus.
„Perioada lunii septembrie e foarte delicată. E riscul revenirii la muncă, la şcoală, e riscul campaniei. Nerespectarea regulilor poate duce la agravarea situaţiei. Dacă se respectă regulile se reduc riscurile foarte mult. Din ce în ce mai mult se îndeamnă la purtatul măştilor. Mască, dezinfectarea mâinilor, distanţarea, acestea sunt reguli de bază”, a declarat secretarul de stat, la Antena 3.

Arafat a dezvăluit că ceea ce ar trebui să ne îngrjoreze este momentul în care gripa sezonieră se va întâlni cu COVID-19. Recomandarea medicului ar fi ca românii să opteze pentru vaccinarea împotriva gripei.

„Se vor întâlni sigur gripa sezonieră şi coronavirusul. Nu e nicio şansă să nu se întâlnească. La primele simptome, e foarte greu să le diferenţiezi, tocmai de aceea e nevoie de teste. Soluţia pe care am insistat în cazul gripei sezoniere este vaccinarea. Ar trebui ca în luna septembrie să începem vaccinarea. Cel mai rău este să fii infectat cu ambele virusuri. Asta poate avea un impact foarte serios, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile”.

În privinţa deschiderii şcolilor, Arafat a spus că ştie exact dacă pe 14 septembrie cursurile se vor ţine în unităţile de învăţământ sau vor continua o perioadă tot online, menţionând că nu a fost luată încă o decizie oficială.

„Discuţia oficială pe o eventuală amânare a prezenţei fizice în şcoli nu a existat. Există puncte de vedere şi vor fi luate în considerare. La acest moment nu a avut loc nicio discuţie oficială pe acest subiect. Vor urma”, a mai afirmat şeful DSU.

Legat de testarea profesorilor, Arafat a spus: „Nu ştiu care e punctul de vedere al INSP legat de testarea profesorilor. Dar faptul că testezi un profesor acum nu înseamnă că peste două zile nu va fi pozitiv. Nu mă pronunţ pentru că epidemiologii trebuie să aibă un cuvânt de spus, dacă are sens sau nu să fie testaţi”.

Raed Arafat nu s-a arătat prea optimist în privinţa momentului în care vom scăpa de coronavirus. Medicul e de părere că va trebui să învăţăm să trăim cu COVID-19 până cel puţin în primăvara-vara anului viitor.

sursa