Politica

Raport FMI: Se recomandă creșterea taxelor și impozitelor

Experții Fondului Monetar Internațional avertizează asupra vulnerabilităților sistemului de pensii din România și propun măsuri de reformă scrie realitatea.net

Într-un raport recent al Fondului Monetar Internațional (FMI), sistemul public de pensii din România este caracterizat ca fiind într-o situație precară, afectat de pensiile speciale și practicile de pensionare anticipată. Analiza detaliată scoate la iveală multiple probleme și sugerează că sistemul actual se bazează prea mult pe contribuțiile angajaților, ceea ce ar putea duce la dificultăți financiare în viitor.

Potrivit raportului, deficitul sistemului de pensii este estimat la 6%, în ciuda măsurilor fiscale existente. Inflația se menține persistent peste ținta propusă, iar creșterea economică a încetinit, fiind împiedicată de creșterile salariale anunțate prea târziu.

Experții FMI fac mai multe recomandări pentru a remedia situația și a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii:

  1. Noi Taxe: Se propune introducerea unor taxe noi pentru a acoperi deficitul sistemului.
  2. Recalculare Eșalonată a Pensiilor: Recomandarea unei recalculări etapizate a pensiilor pentru a aduce echilibrul financiar.
  3. Reformă a Impozitului pe Venit: Experții sugerează o reformă a impozitului pe venit pentru a spori veniturile bugetului de stat.
  4. Eliminarea Facilităților Fiscale: Se propune eliminarea unor facilități fiscale considerate neesențiale.
  5. Scutirea Pragului de Impozit pentru Firmele Mici: Pentru a sprijini mediul de afaceri, se sugerează o scutire a pragului de impozit pentru firmele mici.
  6. Impozit Progresiv: Implementarea unui sistem de impozit progresiv pentru a redistribui echitabil povara fiscală.
  7. Creșterea TVA: Experții recomandă creșterea TVA-ului pentru a spori veniturile la buget.
  8. Introducerea Taxei pe Carbon: Se sugerează implementarea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor.
  9. Acciză Suplimentară la Combustibili Fosili: Pentru protejarea mediului, se propune introducerea unei accize suplimentare la combustibilii fosili.
  10. Creșterea Impozitului pe Proprietate: Experții recomandă o creștere a impozitului pe proprietate pentru a completa veniturile la buget.

Raportul evidențiază necesitatea unor măsuri imediate și eficiente pentru a asigura stabilitatea și viabilitatea sistemului public de pensii în România. Implementarea acestor recomandări ar putea reprezenta o schimbare semnificativă în gestionarea pensiilor și a sistemului fiscal în țară.