Politica

România, în conflict direct cu Rusia. Ambasadorul rus la Bucureşti, convocat la MAE

Ambasadorul rus a avut miercuri o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului rus în România, Valery Kuzmin, la sediul MAE, după publicarea unui material.

Ambasada Federației Ruse la București a publicat, pe pagina sa oficială de internet, articolul cu titlul „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”.
Ambasadorul rus a avut miercuri o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.

Acesta i-a atras atenția ambasadorului că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui „limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate”.
De asemenea, i s-a reamintit și faptul că pe 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război și pace în Ucraina”).
Totodată, Ministerul de externe a atras atenția asupra modului „dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei”.

Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

sursa