Extern

Rusia raportează oficial că peste 100 de cadre medicale au decedat de Covid-19

Autoritățile ruse au anunțat. marți. că cel puțin 101 cadre medicale au decedat pe teritoriul țarii în contextul epidemiei declanșate de noul coronavirus, fiind prima statistică oficială de acest fel de la începutul pandemiei, relatează AFP.

Numărul oficial a fost raportat în timpul unei misiuni în Parlament de către Lioudmila Letnikova, un înalt funcționar în Ministerul Sănătății, potrivit agenției de știri Interfax.

”Vinerea trecută, 101 persoane se aflau pe lista confirmată”, a declarat oficialul Lyudmila Letnikova.

Lista medicilor vorbește despre 293 de decese

În același timp, numărul compilat de medici de origine rusă arată o cifră mult mai mare.

Șeful departamentului de sănătate publică al ministerului a declarat comisiei parlamentare de sănătate că Ministerul ține un registru al deceselor lucrătorilor din domeniul sănătății, dar este prima dată când a fost făcută publică o cifră oficială.

Lyudmila Letnikova a declarat că Ministerul a cerut regiunilor ruse să prezinte un număr de decese.

Numărul oficial este însă mult mai mic decât totalul unei liste ținute de către medici ruși, care arată că bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus în rândul cadrelor medicale ar fi ajuns la 293.

Site-ul „Lista amintirilor” a fost lansat în luna aprilie de către medici. În acest proiect este implica și renumitul cardiologul Alexei Erlikh, care lucrează la un spital de stat din Moscova.

Inițiatorii proiectului au explicat că scopul lor este de a furniza informații fiabile despre decesele lucrătorilor din domeniul sănătății, temându-se că autoritățile ruse nu vor face acest lucru.

În momentul în care a fost publicată lista online, Ministerul Sănătății a refuzat să răspundă la o solicitare transmisă de sursa citată cu privire la numărul de cazurile confirmate cu coronavirus în rândul personalului medical.

La începutul acestei luni, site-ul independent de știri Mediazona a publicat ”Lista amintirilor” și a exclus unii medici din diferite motive. De exemplu, au fost excluși medicii care lucrau în alte state ex-sovietice. Astfel, publicația a confirmat doar 186 de decese.

”Apogeul pandemiei a trecut”

Președintele Vladimir Putin a declarat că apogeul pandemiei „a trecut” în Rusia și că situația a rămas „în general stabilă în țară”.

Rusia a raportat marți un număr de 3.807 de decese din 362.342 de cazuri de îmbolnăvire cu covid-19, mult mai puține spre deosebire de alte țări care au înregistrat un număr mai mic de infectări, ceea ce a pus la îndoială faptul că autoritățile înregistrează corect decesele provocate de SARS-CoV-2.

Având în vedere discrepanțele cu care se confruntă Rusia, oficialii guvernamentali au invocat diferite motive, printre care și o campanie de testare în masă care a preluat cazuri ușoare sau care nu prezintă simptome și înregistrarea cauzei decesului pe baza autopsiilor.

Rusia este a treia țară la numărul de infecții cu noul coronavirus din lume, după Statele Unite ale Americii și Brazilia.

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că apogeul pandemiei „a trecut” în Rusia și că situația a rămas „în general stabilă în țară”, care are peste 362.000 de cazuri de coronavirus detectate, inclusiv 3.807 decese.

sursa