Politica

Săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari, cu reducerea salariilor cu 20%

Săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari, cu reducerea salariilor cu 20%
Săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari, cu reducerea salariilor cu 20%

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că o soluție pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor ar putea fi săptămâna de lucru de 4 zile și reducerea cu 20% a salariului în cazul acestora. Lazea a mai susținut că, pentru reducerea deficitului bugetar, nu va fi suficientă o eventuală înghețare a salariilor și a pensiilor, deoarece vor crește alte cheltuieli de natură nesalarială.

Valentin Lazea: „Presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient”

Lazea a susținut că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă de anul viitor, iar reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente.

Asta deoarece vor crește cheltuielile cu dotarea spitalelor și a școlilor și cu infrastructura. În plus, vin din urmă măsuri care trebuiau implementate anul acesta, dar au fost amânate: dublarea alocaților copiilor și creșterea salariilor pentru profesori.

„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc”, a explicat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, citat de Adevărul.

În opinia sa, din reduceri de cheltuieli nu s-ar putea obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare, în următorii patru ani: „Şi aici mi se spune de colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”.

Valentin Lazea: „O soluţie ar putea fi săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului”

Lazea mai este de părere că, din cauza pandemiei de coronavirus, va crește foarte mult șomajul în mediul privat.
El a mai precizat că nu e normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.

„Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a mai declarat specialistul BNR.

În opinia lui Lazea, o soluție ar fi ca bugetarii să muncească doar patru zile pe săptămână, dar să li se taie 20% din salarii.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a mai declarat Valentin Lazea.

sursa