Actualitate

Scandal în Parlament. USR vrea să-i facă plângere penală lui Liviu Dragnea

Deputații PNL, USR și PMP au cerut miercuri, în plenul Camerei Deputaților, demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al forului legislativ și s-au delimitat de comunicatul pe care acesta l-a dat publicității împreună cu președintele Senatului ca replică la poziția Departamentului de Stat al SUA privind Legile Justiției.
Liberalii au depus miercuri o solicitare de convocare a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea unei declarţii care să fie ”cu adevărat reprezentativă” pentru Parlamentul României vizavi de solicitarea Departamentului de Stat al SUA de respingere a modificărilor la legile Justiţiei care ar putea afecta lupta împotriva corupţiei.
Dan Barna, preşedintele USR, a declarat miercuri, la finalul unei discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, că formaţiunea pe care o conduce analizează temeiurile juridice şi va decide dacă va depune sau nu o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz după ce a trimis, în numele Parlamentului, poziţia sa şi a lui Călin Popescu Tăriceanu vizavi de Departamentul de Stat al SUA.

”Colegii mei vor analiza temeiurile juridice şi vom vedea dacă vom folosi acest instrument sau nu”, a declarat Dan Barna întrebat dacă USR ia în calcul depunerea unei plângeri penale împotriva lui Liviu Dragnea.

Barna a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o atitudine neutră-condescendentă în discuţiile cu deputaţii USR.

”Am stat câteva minute de vorbă. Discuţia a fost în acelaşi cadru pe care îl cunoaştem: domnia sa consideră că avea tot dreptul ca poziţia domniei sale putea fi asumată la nivelul Parlamentului. Ne-a spus să folosim instrumentele de contestaţie dacă nu suntem de acord recomandându-ne să ne îndreptăm spre instituţiile prietene (…) Citez exact: domnia sa consideră că şi-a exprimat opinia şi că forma în care şi-a exprimat opinia este perfect regulamentară, deşi poziţia noastră a fost una explicită – că asumând responsabilitatea parlamentului fără nicio consultare este un abuz regulamentar explicit”, a spus Dan Barna, potrivit News.ro.

Liderul USR a explicat că PSD şi ALDE au o majoritate largă în Parlament, care i-ar fi permis lui Liviu Dragnea să adopte declaraţia transmisă Departamentului de Stat.

”Dacă domnul Dragnea vrea să asume, să angajeze România pe această cale printr-o declaraţie a Parlamentului, cu toate consecinţele internaţionale pe care un astfel de gest l-ar avea, ar fi avut la dispoziţie lucrurl acesta. Faptul că a abuzat de acel comunicat de presă angajând Parlamentul şi spunând ulterior că nu-l angajează, că numai pare că-l angajează, este în mod clar un exemplu în felul în care domnia sa înţelege să facă politică”, a arătat Dan Barna.

Citeşte şi: Băsescu: Comunicatul Departamentului de Stat trebuie luat foarte în serios. E expresia neîncrederii

UPDATE Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată miercuri după ce grupurile PNL, USR şi PMP au părăsit sala în semn de protest faţă de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA privind legile justiţiei.

Primii care au părăsit sala de plen a Senatului au fost cei de la PMP, care au protestat astfel faţă de decizia majorităţii PSD – ALDE – UDMR de a refuza o dezbatere asupra declaraţiei semnate de Liviu Dragnea şi Călin popescu Tăriceanu în numele întregului Parlament.

Propunerea dedezbatere a declaraţiei celor doi preşedinţi ai Parlamentului a venit din partea USR şi a fost susţinută de PNl şi PMP, dar a fost respinsă cu 46 de voturi ”împotrivă” şi 25 de voturi ”pentru”.

Înainte de a părăsi sala de plen, liberalii şi cei de la PMP au anunţat că se delimitează de declaraţia asumată în numele Parlamentului de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi transmisă Departamentului de Stat al SUA.

Romaniatv.net