Extern

Scoţia intenționează ”să se alăture” în curând Uniunii Europene ca naţiune independentă

Scoţia intenționează ”să se alăture” în curând Uniunii Europene ca naţiune independentă
Scoţia intenționează ”să se alăture” în curând Uniunii Europene ca naţiune independentă

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a afirmat sâmbătă că speră că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea ”să se alăture” Uniunii Europene (UE), subliniind că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care s-au opus în majoritate acestui pas la referendumul din 2016, relatează AFP.

Sturgeon: Suferim un Brexit dur împotriva voinţei noastre

”Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice”, a spus Nicola Sturgeon pe site-ul partidului său pro-independenţă SNP, la două zile de la ieşirea Regatului Unit din piaţa unică şi uniunea vamală.

Mai mult decât atât, primul ministru şi-a exprimat determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut de tabăra sa în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat împotrivă.

Cu toate acestea, decizia de a organiza un astfel de referendum îi revine prim-ministrului britanic Boris Johnson, care refuză cu fermitate. Totuşi, o victorie detaşată a SNP la alegerile locale de anul viitor ar întări presiunea asupra capitalei Marii Britanii pentru acceptarea unei noi consultări populare.

”Scoţia ar putea construi poduri către facilitarea relaţiilor între UE şi Regatul Unit”

Ultimul sondaj efectuat de institutul Savanta ComRes pentru ziarul The Scotsman arată că la jumătatea lunii decembrie, 58% dintre scoţieni susţin acum o ruptură cu Regatul Unit, cea mai mare proporţie de până acum.

„În calitate de membră independentă a Uniunii Europene, Scoţia ar fi un partener şi ar putea construi poduri – nu numai către realizarea unei economii mai puternice şi a unei societăţi mai echitabile, ci şi către facilitarea relaţiilor între UE şi Regatul Unit”, a mai spus Sturgeon.

Deși cetățenii britanici au votat în proporție de 51,9% în favoarea Brexit-ului în 2016, scoţienii i s-au opus în proporţie de 62%.

„În cursul celor aproape 50 de ani de apartenenţă, am beneficiat enorm de cele ‘patru libertăţi’ ale pieţei unice, inclusiv libertatea de mişcare. Peste 230.000 de persoane din toată Europa au ales domiciliul în Scoţia”, a mai spus Nicola Sturgeon, explicând că „ei sunt prietenii noştri şi familia noastră, iar acum vrem ca ei să rămână”.

Odată cu Brexit-ul „cetăţenii noştri vor fi mai puţin în siguranţă şi dreptul lor de a munci, studia şi a lucra în altă parte în Europa va fi restrâns”, şi-a exprimat ea regretul, subliniind că 2.000 de scoţieni au participat anul trecut la programul de schimb universitar Erasmus, la care guvernul britanic a renunţat pentru a-l înlocui cu propriul program internaţional.

„Nu vrem să plecăm şi sperăm să ne alăturăm vouă în curând în calitate de partener egal”, a adăugat Nicola Sturgeon.

sursa