Extern

Spărgătorul T-90M, cel mai modern tanc rusesc, distrus de militarii ucraineni

Rusia pierde cel mai modern tip de tanc, pe fronturile din Ucraina. Mândria armatei rusești, blindatul T-90M, cunoscut sub numele de „Prorîv” (Spărgătorul), este cel mai performant vehicul militar rusesc și a intrat în dotarea armatei ruse în primăvara anului 2020
Tancul are un blindaj îmbunătățit, un nou model de tun şi sisteme moderne de navigare prin satelit. Ofiţerii britanici de informaţii militare atrag atenţia că, în ciuda blindajului superior, destinat special a face faţă celor mai moderne arme antitanc, tancul T-90M rămâne vulnerabil pe câmpul de luptă, dacă nu beneficiază de sprijinul altor unităţi.
Punctul slab al acestui tip de vehicul militar ar fi o problemă gravă de proiectare. Tancurile ruseşti au în turelă un sistem automat de încărcare a tunului, cu 40 de obuze. În cazul în care tancul e lovit de un proiectil care trece de blindaj, acest lucru duce, aproape de fiecare dată, la o reacţie în lanţ care provoacă explozia întregii muniţii de la bord.

Primele imagini cu un astfel de tanc, distrus în apropiere de Harkov, au fost postate la începutul lunii mai, pe reţelele social și confirmate de ministerul ucrainean al Apărării, care a confirmat, o zi mai târziu, că respectivul tanc este T-90M „Spărgătorul”.

sursa