Politica

Șefii Armatei și Parlamentarii Dezbat Stagiul Militar Voluntar

Lausanne a fost gazda unei întâlniri de importanță majoră între șefii Armatei și parlamentarii români, unde s-a discutat în detaliu proiectul de lege privind stagiul militar voluntar pentru persoanele cu vârsta între 18 și 35 de ani.

Proiectul de lege prevede că acest stagiu voluntar poate fi urmat de femei și bărbați și va dura patru luni. Mai mult, se vor oferi anumite stimulente pentru a încuraja participarea.

Întâlnirea a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN), unde senatorii și deputații membri ai comisiilor pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională au discutat alături de conducerea ministerului.

Laurențiu Leoreanu, președintele Comisiei de Apărare de la Camera Deputaților, a făcut declarații importante, arătând că proiectul de lege se află în faza finală și urmează să fie avizat. El a subliniat că această lege este doar unul din cele trei subiecte legislative discutate, celelalte două fiind legea apărării și statutul cadrelor militare.

Leoreanu a oferit detalii despre proiectul de lege, menționând că stagiul militar voluntar va fi disponibil pentru femei și bărbați între 18 și 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar obligatoriu. Durata acestuia va fi de patru luni, iar participanții vor beneficia de anumite recompense, inclusiv cazare gratuită și o formă de salarizare.

De asemenea, Leoreanu a menționat că proiectul de lege nu a fost încă finalizat, iar detalii despre salarizare încă nu au fost stabilite în totalitate. Cu toate acestea, se estimează că participanții ar putea primi un stimulent echivalent cu trei salarii medii brute pentru acea perioadă.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate și alte subiecte importante, cum ar fi stadiul programelor de achiziții militare și prioritățile pentru anul în curs. De asemenea, s-a discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele de evoluție în perioada următoare.

În concluzie, această întâlnire reprezintă un pas important în procesul legislativ și de planificare a apărării naționale, demonstrând colaborarea și transparența între autoritățile militare și reprezentanții parlamentari.