Social

Teren Gratuit de la Stat: Șansă pentru Tinerii Sub 35 de Ani

Teren Gratuit pentru Tineri: Ce Trebuie Să Știi Despre Programul de Construire a Locuinței

În România, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au oportunitatea de a primi teren gratuit de la stat pentru a-și construi propria casă scrie romaniatv.net

Această inițiativă, reglementată de legea din 2003 și actualizată în 2013, are ca scop facilitarea accesului la locuințe pentru cei aflați la început de drum. Iată ce trebuie să știi despre acest program și condițiile de eligibilitate.

Suprafața Terenului și Destinația: Potrivit legislației actuale, tinerii pot primi terenuri cu suprafețe variabile, în funcție de zona geografică:

 • În municipii și sectoarele municipiului București, suprafața poate fi cuprinsă între 150 m2 și 300 m2.
 • În orașe, aceasta poate fi între 250 m2 și 400 m2.
 • În comune și sate, tinerii pot primi terenuri cu suprafețe între 250 m2 și 1.000 m2.

Condiții de Eligibilitate: Pentru a beneficia de această facilitate, tinerii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 1. Să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
 2. Să nu dețină și să nu fi deținut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe, atât în localitatea solicitată, cât și în alte localități.
 3. Să înceapă construcția casei în termen de un an de la atribuirea terenului și să o finalizeze în maxim trei ani de la obținerea autorizației de construire, respectând regulile de urbanism.

Documente Necesare: Pentru a depune o cerere, solicitanții trebuie să prezinte o serie de documente, inclusiv:

 • Acte de identitate și de stare civilă.
 • Declarație pe proprie răspundere privind proprietățile deținute.
 • Dovada calității de salariat sau de asociat/administrator al unei societăți comerciale.
 • Adeverință de venit și certificat de atestare fiscală.
 • Extras de cont sau documente privind eligibilitatea pentru credit.

Procesul de Depunere a Cererii: Dosarele complete, însoțite de toate documentele solicitate, trebuie depuse la registratura primăriilor din localitățile unde solicitantul are domiciliul.

Prin acest program, statul încurajează implicarea tinerilor în construirea propriilor locuințe, facilitându-le accesul la terenuri în vederea dezvoltării comunităților locale. Este esențial ca solicitanții să respecte termenele și condițiile impuse pentru a beneficia pe deplin de acest sprijin guvernamental.