Extern

Un nou virus este în pericol să fie scăpat de sub control

Primul deces din Africa de Vest cauzat de virusul Marburg, o febră hemoragică foarte infecţioasă, asemănătoare cu Ebola, provoacă îngrijorare la nivel mondial, în contextul modificărilor de mediu, care riscă să extindă aria de transmitere.
Autorităţile din Guineea au confirmat în prima parte a lunii august primul deces din Africa de Vest cauzat de virusul Marburg. Boala nu are vaccin sau tratament şi se manifestă prin febră acută însoţită de hemoragii interne şi externe ce duc la deces, în medie, la 50% dintre cazuri, potrivit OMS.

Virusul se răspândește printre oameni prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor, suprafețelor și materialelor infectate. Printre simptome se află durerile de cap, dureri musculare, vărsături cu sânge și sângerări.
Potențialul virusului Marburg este să se răspândească în toate direcţiile, ceea ce înseamnă că trebuie să-i oprim traseul”, se teme dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. Într-adevăr, recenta apariție a virusului în Africa de Vest extinde cunoștințele despre incidența răspândirii bolii într-o nouă zonă geografică.
Liliacul Rousette egiptean a fost confirmat ca o specie gazdă a virusului Marburg. Acest liliac trăiește în peșteri și este răspândit în toată Africa, inclusiv în Africa de Vest. Când acești lilieci sunt infectați, nu prezintă semne de boală, dar o pot transmite oamenilor și altor animale.

Modificările de mediu și cele provocate de om acționează ca un factor semnificativ la apariția bolii. Acestea includ modificări ale utilizării terenurilor, incendii forestiere, evenimente meteo extreme sau războaie.

Prin urmare, este posibil ca o și mai msre diversitate virală transmisă de lilieci să se răspândească în viitor. Acest lucru este valabil și pentru virusul Marburg. Iar contactele tot mai dese între lilieci și oameni vor duce cu siguranță la o creștere a infecțiilor umane.

sursa