AgroInfo

Unde Iernează Broaștele din Lac

Unde Iernează Broaștele din Lac: O Privire Asupra Adaptării la Sezonul Rece

În mediul natural, broaștele sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a se adapta la schimbările sezoniere, inclusiv la iernarea în timpul sezonului rece. Deși comportamentul poate varia în funcție de specie și de habitat, există câteva strategii comune pe care broaștele le folosesc pentru a supraviețui iernii în lacuri și alte corpuri de apă. Iată o privire mai atentă asupra locurilor unde broaștele își petrec iarna:

1. Fundul Lacului:

Multe specii de broaște, cum ar fi broasca râioasă europeană și broasca de lac, tind să ierneze în fundul lacului sau al altor corpuri de apă. Aici, adâncimea și liniștea oferă o protecție împotriva temperaturilor scăzute de la suprafață. Ele își găsesc adesea locuri acoperite cu sediment sau vegetație subacvatică pentru a se ascunde și a hiberna pe durata iernii.

2. În Mlaștini și Zone Înghețate:

Unele specii de broaște, cum ar fi broasca de mlaștină și broasca țestoasă, pot căuta locuri de iernat în mlaștini și alte zone cu apă statică care pot îngheța în timpul iernii. În aceste locuri, broaștele își pot îngropa corpul în noroi sau se pot ascunde sub plante acvatice pentru a se proteja de temperaturile reci.

3. Pe Fundul Subțirelor de Apă:

În corpuri de apă cu o adâncime mai mică și cu fundul mai puțin acoperit, broaștele pot încerca să găsească zone cu apă puțin adâncă și fundul subțire pentru a-și petrece iarna. Aici, ele pot încerca să se îngroape în nisip sau să găsească alte ascunzători subacvatice pentru a evita înghețul și prădătorii.

4. Sub Substraturi Submerse:

Unele specii de broaște, cum ar fi broasca țestoasă de uscat, pot căuta locuri de iernat sub substraturile submerse, cum ar fi buștenii sau alte obiecte subacvatice. Aceste locuri pot oferi o protecție suplimentară împotriva temperaturilor scăzute și pot servi ca refugiu împotriva prădătorilor.

În concluzie, broaștele adoptă o varietate de strategii de iernat în funcție de specie și de habitatul specific. Fie că se ascund în fundul lacului, în mlaștini înghețate sau sub substraturi submerse, aceste creaturi reușesc să supraviețuiască cu succes iernii și să reapară în primăvara următoare, pregătite pentru un nou sezon activ de viață.