Extern

Ungaria a blocat declarația comună a UE privind conflictul israeliano – palestinian

Ungaria a blocat declarația comună a miniștrilor de externe ai UE privind ostilități militare israeliano-palestiniene. Doar 26 din cele 27 de țări ale UE au fost de acord cu textul declarației, însă Ungaria, scrie Politico, a blocat poziția formală, care trebuie adoptată, ca toate deciziile și declarațiile de politică externă ale Uniunii, în unanimitate.

„Prioritatea este încetarea imediată a oricărei violențe și implementarea unui încetare a focului. Scopul este de a proteja civilii pentru a oferi acces umanitar deplin în Gaza “, a declarat Josep Borrell.

Refuzul Ungariei de a merge pe linia majoritară subliniază dezacordurile interne UE, de lungă durată, cu privire la conflictul israeliano-palestinian și probează din nou capacitatea limitată a Europei de a exercita influență în regiune.

Cel puţin opt state membre, între care Luxemburg, Belgia, Irlanda, Malta şi Finlanda, sunt apărătoare vocale ale palestinienilor. De exemplu, mai mulţi parlamentari belgieni au solicitat săptămâna aceasta interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor politicienilor israelieni, din cauza violenţei.
De cealaltă parte, Ungaria, Republica Cehă, Austria, Grecia, Cipru şi Polonia susțin cauza Israel în confruntările cu palestinienii. Austria, de exemplu, a arborat la finalul săptămânii trecute un steag israelian la cancelaria federală din Viena.

Miniștrii UE de externe s-au întâlnit marți pentru un summit special și și-au exprimat „îngrijorarea extremă” cu privire la atacurile asupra mass-mediei în timpul luptelor

sursa