Politica

Viorica Dancila: „Pe lângă lege, trebuie să existe și omenie”

Viorica Dancila: “Pe lângă lege, trebuie să existe și omenie”Fostul premier Viorica Dăncilă reacționează în cazul Sorinei Pintea, criticând modul în care autoritățile au acționat atunci când fostul ministru al Sănătății a fost transportat de la Arestul Central al Capitalei, la Policlinica MAI, pentru un control medical.

Pe lângă lege, trebuie să existe și omenie. Pentru că noi, ca societate, suntem datori cu omenie unii față de alții.

Sorina Pintea mi-a fost colegă în guvern și am apreciat-o ca profesionist și ca om. Și știu lovitura neașteptată pe care a primit-o anul trecut, printr-un diagnostic pe care l-a aflat în perioada în care era încă ministrul Sănătății. Boala ei e cât se poate de serioasă, iar suferința ei nu e mimată.

Instanța va stabili dacă Sorina Pintea e vinovată sau nu pentru acuzațiile care i se aduc. Dar dincolo de orice posibilă vinovăție, există dreptul la demnitate și dreptul la compasiune.
Cei care azi au în mână soarta ei trebuie să-i asigure – din omenie, nu din alt motiv – posibilitatea de a-și îngriji sănătatea în condiții mai bune. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar acest comportament al organelor abilitate față de Sorina Pintea este inacceptabil. Ea a fost pusă într-o situație umilitoare, degradantă, în condițiile în care e doar acuzată, nu și judecată sau condamnată”, a scris fosta șefă a Guvernului, într-o postare pe Facebook.
Amintim că Sorina Pintea a fost dusă, marți seară, încătușată și în lacrimi la unitatea medicală din Capitală.

În acest context, ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat, miercuri, că a solicitat șefului Poliției Române să facă verificări cu privire la felul în care a fost tratată Sorina Pintea la transferul de marți.

Pintea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de luare de mită.

În acest context, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, marți, că Pintea a fost suspendată din partid.

De asemenea, fostul ministru al Sănătății a demisionat de la conducerea spitalului de urgenţă din Baia Mare.

Potrivit procurorilor anticorupție, Sorina Pintea este suspectată că, în calitatea sa de director al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, a luat mită sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract.

Contractul din dosar se referă la achiziționarea echipamentelor sanitare specifice luptei cu coronavirusul.

Sorina Pintea a devenit ministru al Sănătății în 29 ianuarie 2018, odată cu învestitura Guvernului Dăncilă, și a părăsit portofoliul la momentul 10 octombrie 2019, când cabinetul fostei lidere social-democrate era demis prin moțiune de cenzură.

sursa