
Facebook are un istoric de greșeli legate de exercitarea unui control slab asupra informațiilor diseminate pe platformele sale.
Acum, după ce WhatsApp folosește criptarea end-to-end, a găsit o nouă problemă – compania nu poate vedea ceea ce oamenii se transmite reciproc în chaturi, permițând dezinformarea să devină virală și să zboare sub radar.
Aplicațiile de mesagerie cu scară absolută de Messenger și WhatsApp sunt platformele de alegere pentru actorii rău intenționate care doresc să răspândească dezinformarea în jurul Covid-19.
Citește și: NASA anunță revenirea pe Pământ a doi astronauți blocați pe ISS
Mesajele pot fi transmise și răspândite ca niște focuri sălbatice, convingându-i pe oameni să trateze teoriile conspirației și sări medicale ca fapte.
Pentru unii, acestea sunt surse grozave pentru un râs, dar pentru alții alimentează indignarea și comportamentul iresponsabil.
Citește și: Ce este un atac DDoS Layer 7?
În Marea Britanie, mai multe turnuri 5G au fost incendiate ca rezultat direct al persoanelor căzute pradă dezinformării.
Și cu o creștere estimativă de peste 40% la WhatsApp, Facebook și Instagram, de la începutul pandemiei Coronavirus, există o șansă crescută de a duce la evenimente tragice precum cele care s-au întâmplat în India în 2019.
Citește și: Elon Musk anunță lansarea Starship spre Marte în 2026, având la bord robotul Tesla Optimus
Facebook a introdus astăzi o politică mai restrictivă privind transmiterea de mesaje, în scopul de a limita capacitatea oamenilor de a răspândi știri false și teorii ale conspirației.
Modul în care funcționează este că, odată ce primiți un mesaj care a fost transmis mai mult de cinci ori, veți putea să îl redirecționați singur către un singur chat la rând.
Veți putea recunoaște aceste mesaje destul de ușor, deoarece vor fi marcate cu o pictogramă săgeată dublă. Dacă vedeți un astfel de mesaj, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru voi și pentru toți ceilalți este să – l verificați înainte de a-l trimite altora.
Puteți utiliza, de asemenea, un bot realizat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a obține un acces ușor la informații verificate cu atenție de către profesioniștii din domeniul sănătății.
După cum a menționat Facebook, noua politică nu va împiedica oamenii să răspândească mesaje virale. Acest lucru se datorează faptului că mesajele sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că compania nu poate implementa o interdicție totală a conținutului specific.
Decizia actuală de a restricționa capacitatea fiecăruia de a transmite mesaje creează un echilibru între a permite oamenilor să se conecteze în mod privat și să adauge suficientă frecare pentru a împiedica conținutul dăunător să devină viral la fel de repede ca înainte.
Înainte de 2018, utilizatorii WhatsApp au putut să transmită un mesaj către 250 de grupuri simultan.
În acel an, Facebook a redus acest număr la 20, apoi a redus-o în continuare la cinci în 2019. Compania spune că restricțiile de anul trecut doar au dus la o reducere de 25% a transmiterii mesajelor la nivel global.