Extern

Zelenski exclude orice negociere de pace până când trupele ruse nu se retrag din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se opune în continuare începerii negocierilor de pace până când Rusia nu își retrage toate forțele de pe teritoriul Ucrainei.

„Oamenii care ucid, violează, lovesc orașele noastre cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot vrea pace.

Ar trebui să părăsească mai întâi teritoriul nostru, apoi vom vedea”, a spus Zelenski, la o conferință de presă la Liov, spunând „nu aveți încredere în Rusia”.
James Stavridis, fost comandant NATO a declarat recent că „ceea ce ne împinge spre o negociere” sunt „dificultățile cu care se confruntă Putin” în contextul pierderii de trupe și a distrugerii de echipament militar rusesc.

„Epuizează capacitatea. Aș spune că peste șase luni de acum va fi într-o situație foarte dificilă. De cealaltă parte a câmpului de luptă, Zelenski are de recunoscut că răbdarea Occidentului și fluxul continuu de numerar și arme nu este infinit. Cred că în ultimă instanță ambii factori vor determina taberele să vină către un soi de negociere”, a mai afirmat James Stavridis.

Între timp cresc îngrijorările privind un incident nuclear la centrala Zaporojie. NATO este cea mai recentă organizație internațională care a cerut ca inspectorii Națiunilor Unite să fie lăsați să intre în centrala electrică din Zaporizhzhia, susținând că confiscarea acesteia reprezintă o amenințare gravă pentru Ucraina și țările vecine.

Oficialii spun că centrala ar putea fi lipsită de energie electrică în timp ce Moscova încearcă să redirecționeze energia electrică către Crimeea, pe care a anexat-o în urmă cu opt ani.

sursa