Extern

Zelenski: „Nu renunţăm la nimic din ce e al nostru”

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) consideră posibil ca rușii să accelereze pregătirile pentru referendumurile ilegitime privind anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate. Este aceeași ”rețetă” aplicată de Kremlin în 2014, la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

În acest context, în discursul său de duminică seară către națiune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu vor putea exista negocieri între Ucraina, respectiv aliații ei, și Moscova dacă aceasta va trecere la desfășurarea referendumurilor.
Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, a susținut că doar vreo 10% din locuitorii rămași în oraș susțin alipirea la Moscova și a avertizat că rușii îi vor amenința pe civili cu moartea, ca să-l forțeze să voteze.

Primarul a mai spus că rezistența ucraineană din oraș i-a tot forțat pe ocupanți să-și schimbe și adapteze planul de organizare a așa-zisului referendum, iar acum plănuiesc ca acesta să aibă loc vreme de o săptămână, „din casă în casă”, adică militarii ruși efectiv vor merge în fiecare locuință pentru a se asigura că locuitorii votează pentru alipire.

Serghei Khlan, consilierul administrației ucrainene din Herson, a declarat și el că rușii își accelerează eforturile de organizare a referendumului ilegitim. El crede că o contraofensivă pe front a ucrainenilor ar putea determina o schimbare a calendarului așa-zisului scrutin. Deocamdată, a precizat el, data rămâne 11 septembrie.

Serhii Gaidai, șeful ucrainean al administrației civile-militare din regiunea Lugansk, a declarat că ocupanții fac campanie pentru anexare prin distribuirea de ziare propagandistice și condiționează furnizarea de ajutor umanitar de participarea la așa-zisul vot.
Între timp, în discursul său către națiune de duminică noaptea, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina e decisă să lupte și să nu cedeze niciun centimetru de teritoriu.
Iar dacă ocupanții vor organiza așa-zise referendumuri, nu vor mai exista negocieri între Ucraina, respectiv aliații ei internaționali și Rusia.

„Poziţia ţării noastre e aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ce e al nostru.

Dacă ocupanţii merg pe calea pseudo-referendumurilor, îşi vor închide orice şansă de discuţii cu Ucraina şi cu lumea liberă, discuții de care Rusia va avea clar nevoie la un moment dat”, a declarat Zelenski.

sursa