Auto

10.000 de şoferi amendaţi din cauza unor radare greşit calibrate

Poliţia elveţiană a fost nevoită să admită luni o eroare jenantă, comisă într-o ţară recunoscută pentru precizia sa proverbială. Patru radare greşit calibrate au condus la sancţionarea eronată a circa 10.000 de şoferi în aproximativ o lună.

Din cauza unei erori de programare a software-ului, cele patru noi radare de viteză au semnalat un număr atât de mare de abateri încât poliţia cantonală din Berna s-a sesizat.

În total, în perioada 12 septembrie 2023 – 19 octombrie 2023 au fost înregistrate 9.604 de măsurători eronate. Toţi cei în cauză vor primi o scrisoare în următoarele zile şi vor fi rambursate în jur de 6.000 de amenzi achitate”, se arată într-un comunicat în care nu sunt precizate sumele încasate în mod necuvenit.

Agenţii au constatat un număr peste medie de încălcări ale limitei de viteză în toate cele patru locaţii în care erau plasate aparatele incriminate şi „tot mai multe persoane vizate s-au prezentat” la poliţie.

Prin urmare, autorităţile au apelat din nou, pentru verificări, la Institutul Federal de Metrologie – care validase prima configuraţie. Potrivit rezultatelor, viteza măsurată era prea mare.

Aceste patru dispozitive sunt singurele utilizate în Elveţia în această configuraţie şi, prin urmare, singurele afectate de această eroare”, a indicat poliţia.

sursa