Actualitate

409 focare de pestă porcină, active în 32 de județe din țară

409 focare de pestă porcină africană sunt active în prezent în 32 de judeţe din România. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Teleorman, Gorj și Arad.
Din totalul focarelor, patru sunt în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, a transmis Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cele mai multe focare active sunt în judeţele Teleorman – 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, Alba şi Dolj – câte 22, Satu Mare – 21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş – câte 20.

În Gorj, județ aflat sub restricții PPA, se fac controale în trafic pentru descurajarea comerțului ilicit de porci vii.

”Recomandarea este ca acel animal să fie examinat, înainte de sacrificare, de medicul veterinar. Menționăm că județul Gorj figurează pe lista regiunilor din România aflate sub restricții PPA. În prezent, inspectorii DSVSA Gorj, împreună cu reprezentanți ai IPJ Gorj, IJJ Gorj și ISU Gorj efectuează controale în traficul rutier pentru prevenirea și descurajarea transportului și comerțului și ilicit de porci vii, carne și preparate din carne de porc pentru consum propriu, provenite din gospodăriile aflate în zonele cu restricții”, a declarat Sorin Ștefănescu, director al Direcției Sanitar Veterinare Gorj

sursa