Actualitate

A spart contul de Instagram al unei tinere și a șantajat-o

Un adolescent din Timişoara a fost reţinut, după ce a spart contul de Instagram al unei tinere și a șantajat-o. Poliţiştii l-au prins în flagrant în timp ce primea banii.
Un adolescent din Timişoara a fost reţinut. Incidentul a avut loc sâmbătă, atunci când tânăra, în vârstă de 23 de ani, a sesizat Poliţia după ce un necunoscut i-a blocat contul de Instagram apoi a șantajat-o pentru a-i reda accesul.
Oamenii legii au intrat pe fir și i-au dat întâlnire necunoscutului, duminică, în parcarea unui supermarket de pe Calea Circumvalațiunii, acolo unde individul urma să primească 200 de euro.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au depistat în flagrant delict un tânăr de 18 ani, în timp ce a primit de la persoana vătămată suma de 200 de euro. Acesta a fost imobilizat și încătușat, ulterior fiind condus la audieri”, transmit reprezentanții IPJ Timiș
În acest context, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore şi va fi cercetat penal pentru infracțiunea de șantaj.
Procurorii DIICOT Timișoara împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au descins la trei adrese de pe raza județului Timiș într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive informatice în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vizată de această acţiune a procurorilor a fost angajata unei bănci din Timişoara care este acuzată că timp de 11 ani a furat bani din conturile clienţilor.

În perioada 2010 – 2021, un suspect a efectuat, prin utilizarea neautorizată a datelor de identificare ale titularului și ale contului bancar/folosind fără drept dispozitivele de tip token sau digipass eliberate pe numele clienților, un număr total de 802 transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare deschise pe numele mai multor clienți.

Pe parcursul celor 11 ani, suspectul a accesat ilegal conturile de internet banking ale clienților (705 acte materiale) prin folosirea fără drept a dispozitivelor de tip token sau digipass care aparțineau persoanelor vătămate.

De asemenea, în vederea justificării unui transfer bancar suspectul a plăsmuit un înscris sub semnătură privată pretins încheiat de către un client al băncii, pe care l-a folosit pentru a justifica un transfer în cuantum de aproximativ 73.000 de lei”, a transmis DIICOT Timişoara.

sursa