Actualitate

A-ti primit un sms cu “Detalii secrete despre COVID-19”?

Uni infractori cibernetici profita de frica oamenilor in ce priveste pandemia de COVID-19, de asfel Serviciul Roman de Informatii (SRI), Relateaza spynews.ro.

Acest mesaj socant de tip malware a fost trimis pe numerele romanilor, care duce la furtul datelor ale oamenii cu cont bancar.

Concret, este vorba despre un mesaj redactat în limba română, care folosește sintagma „Detalii secrete despre COVID-19!” Acesta îi încurajează pe utilizatori să descarce așa-zise informații privind noul coronavirus.

Atacul îi vizează pe cei care au activat în setările telefonului Android instalarea de aplicații și din alte surse, neautorizate. Nici antivirusul oficial al magazinului Google Play nu poate face nimic împotriva virusului.
„Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator”, avertizează SRI.

SRI avertizează că principalul pericol este constituit de faptul că troianul le oferă hoților cibernetici acces la datele din aplicațiile bancare.