Actualitate

Acuzarea lui Trump: Democrații se pregătesc să acționeze în urma revoltelor de la Capitol

Camera Reprezentanților SUA ar putea vota marți încă un articol de punere sub acuzare împotriva președintelui Donald Trump, a declarat un democrat senior.

Democrații din Cameră intenționează să introducă o acuzație de „incitare la insurecție” împotriva președintelui cu privire la rolul său în asaltul violent al Capitolului.

Biciul James Clyburn a declarat că CNN va lua măsuri săptămâna aceasta.

Dar partidul nu poate trimite articole Senatului spre judecată decât după primele 100 de zile de mandat ale lui Joe Biden.

„Să-i dăm președintelui ales Biden cele 100 de zile de care are nevoie pentru a-și pune agenda în funcțiune”, a spus domnul Clyburn.

Acest lucru i-ar permite domnului Biden să confirme noul său cabinet și să înceapă politicile cheie, inclusiv combaterea coronavirusului – lucru care ar trebui să aștepte dacă Senatul ar fi primit deja articolele de destituire.

Trump nu a făcut nicio declarație publică de când a fost interzis vineri de pe mai multe platforme de socializare – inclusiv de pe Twitter -.

Duminică, însă, Casa Albă a anunțat că președintele se va deplasa marți în Texas pentru a vizita o porțiune a zidului de frontieră cu Mexic pentru a evidenția activitatea administrației sale acolo.

Cele 65 de zile care au dus la haos la Capitol
Ar putea fi eliminat Trump de la putere?
Vânătoarea pentru identificarea și arestarea revoltei Capitolului
Trump a fost acuzat de democrați și de un număr tot mai mare de republicani că a încurajat revolta de miercuri trecută din Congres, în care au murit cinci persoane.

Însă niciun senator republican nu a spus că va vota pentru a-l condamna pentru acte nelegiuite în Senat.

Un al doilea senator republican, Pat Toomey, a cerut duminică demisia lui Trump.

„Cred că cea mai bună cale pentru țara noastră … este ca președintele să demisioneze și să plece cât mai curând posibil”, a declarat Sen Toomey pentru NBC’s Meet the Press.

„Recunosc că s-ar putea să nu fie probabil, dar cred că ar fi cel mai bine”.

legenda media Revoltele capitoliene: „Am fi fost uciși”
Lisa Murkowski, din Alaska, a fost primul senator republican care l-a îndemnat pe președinte să plece. Ben Sasse, un senator republican din Nebraska, a declarat că va lua în considerare articolele de punere sub acuzare dacă va fi aprobat de Cameră.

Între timp, fostul guvernator republican al Californiei, Arnold Schwarzenegger, l-a etichetat pe domnul Trump drept „cel mai rău președinte vreodată” într-un videoclip de pe rețelele de socializare, duminică.

Actorul a comparat violența de miercuri cu cea a Kristallnacht-ului sau Noaptea sticlei sparte, în timpul căreia proprietățile evreiești au fost distruse în Germania nazistă în 1938.

BBC nu este responsabil pentru conținutul site-urilor externe.
Vizualizați tweet-ul original pe Twitter
În timp ce anchetatorii încearcă să-i trimită în judecată pe rebelii care au asaltat Capitolul, departamentele de poliție din statul Virginia și Washington au plasat ofițeri în concediu administrativ pentru presupusele participări la evenimente în timp ce erau în afara serviciului.

Departamentele de pompieri din Florida și New York au declarat, de asemenea, că unii dintre membrii lor ar fi putut fi prezenți atunci când mulțimea a intrat în Capitol, potrivit agenției de știri Reuters.

„QAnon Shaman” a fost acuzat de revolte pro-Trump
Twitter suspendă definitiv contul lui Trump
Casa Albă a respins punerea sub acuzare ca o mișcare „motivată politic” care ar „servi doar pentru a împărți în continuare marea noastră țară”.

Dacă procesul va continua, domnul Trump ar putea deveni singurul președinte din istoria SUA care a fost acuzat de două ori.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, acuzațiile de punere sub acuzare trebuie aduse Parlamentului și votate.

„S-ar putea să fie marți sau miercuri înainte ca măsurile să fie luate”, a declarat biciul domnului Clyburn pentru CNN, „dar cred că va fi luat săptămâna aceasta”.

legenda mass-media Vocile din Trump aterizează: „Vom continua să fim împărțiți”
Procedurile se vor muta apoi la Senat, unde este necesar un vot de două treimi pentru demiterea președintelui. Dacă va fi condamnat, Senatul ar putea, de asemenea, să voteze pentru a-i împiedica pe Trump să ocupe din nou funcții publice.

Cu toate acestea, domnul Clyburn, un congresman din Carolina de Sud, a declarat că nu crede că ar fi posibil să acuzăm și să organizăm un proces înainte ca domnul Trump să părăsească funcția peste 10 zile.

În schimb, democrații iau în considerare întârzierea trimiterii articolelor de destituire către Senat.

Au solicitat deja vicepreședintelui Mike Pence să invoce al 25-lea amendament, care i-ar permite să devină președinte în funcție.

Se spune că un astfel de curs de acțiune este foarte puțin probabil și nu există niciun semn că vicepreședintele este pregătit să folosească amendamentul.

Cu toate acestea, domnul Pence pare să se distanțeze mai mult de domnul Trump duminică, spunând că intenționează să participe la inaugurarea lui Joe Biden pe 20 ianuarie.

Trump a spus că nu va participa la ceremonia de depunere a depunerii jurământului. El a recunoscut acum înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie și a promis un transfer pașnic de putere, dar a continuat să combată afirmațiile nefondate de fraudă electorală pe scară largă.

Președintele ales, Joe Biden, a declarat că punerea sub acuzare a deciziilor Congresului este de a decide, dar a spus că a crezut că „de mult timp președintele Trump nu este apt să ocupe postul”.
sursa