Actualitate

Democrații i-au dat ultimatum vicepreședintelui Mike Pence pentru a-l scoate pe Trump din Casa Albă

Președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a intensificat presiunea asupra vicepreședintelui Mike Pence să acționeze pentru a-l înlătura pe Donald Trump din funcție în legătură cu rolul său în asaltul de săptămâna trecută din Capitol.

Se așteaptă ca parlamentarii să aducă o rezoluție prin care îi solicită domnului Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament pentru a declara președintele impropriu funcției.

Se spune că domnul Pence se opune ideii.

Dacă refuză, democrații vor vota pentru acuzarea domnului Trump, care îi îndemnase pe susținători să meargă pe Capitol.

Președintele republican a fost acuzat de democrați și de un număr din ce în ce mai mare de republicani din cauza revoltei, în urma unui miting în care dl Trump a repetat acuzații nefondate de fraudă la vot. Cinci persoane au murit în atac, inclusiv un ofițer de poliție din Capitol.

Trump nu a făcut nicio declarație publică de când a fost interzis vineri de pe mai multe platforme de socializare – inclusiv de pe Twitter -.

El urmează să părăsească funcția pe 20 ianuarie, când va fi jurat democratul Joe Biden, care va fi președinte. Trump a spus că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului a lui Biden.

Care este cel de-al 25-lea amendament?
Cele 65 de zile care au dus la haos la Capitol
„QAnon Shaman” a fost acuzat de revolte pro-Trump
Dna Pelosi le-a scris parlamentarilor spunând că Camera Reprezentanților va prezenta luni o rezoluție pentru a cere oficial dlui Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament la Constituție, care să-i permită dlui Pence să-l îndepărteze pe Trump de la Casa Albă și să devină președinte interimar.

Camera ar putea vota marți asupra rezoluției. După aceea, domnului Pence și cabinetului i s-ar acorda 24 de ore să acționeze înainte ca potențialul Camerei să se îndrepte spre destituire.

„Vom acționa cu urgență, deoarece acest președinte reprezintă o amenințare iminentă pentru amândoi”, a declarat dna Pelosi în scrisoarea sa de duminică. „Groaza atacului continuu asupra democrației noastre comis de acest președinte este intensificată, la fel și nevoia imediată de acțiune”.

legenda media Revoltele capitoliene: „Am fi fost uciși”
Deși dl Pence pare să se distanțeze de președinte spunând duminică că intenționează să participe la inaugurarea domnului Biden, nu există niciun semn că vicepreședintele este pregătit să invoce amendamentul.

Între timp, un al doilea senator republican, Pat Toomey din Pennsylvania, a declarat că președintele ar trebui să „demisioneze și să plece cât mai curând posibil”, alăturându-se Lisa Murkowski din Alaska.

Ce se întâmplă dacă Pence nu acționează?
Democrații din Cameră au promis să avanseze rapid cu acuzarea, iar înalții parlamentari spun că un vot pentru acuzarea dlui Trump ar putea avea loc până la jumătatea săptămânii. Trump ar putea deveni singurul președinte din istoria SUA care a fost acuzat de două ori.

Procedurile s-ar muta apoi la Senat pentru un proces, unde este necesar un vot de două treimi pentru demiterea președintelui. Dacă va fi condamnat, Senatul ar putea, de asemenea, să voteze pentru a-i împiedica pe Trump să ocupe din nou funcții publice.

Ar putea fi eliminat Trump de la putere?
Vânătoarea pentru identificarea și arestarea revoltei Capitolului
Cu toate acestea, biciul Camerei James Clyburn, un alt democrat demn, a declarat pentru CNN că partidul ar putea să nu trimită articole Senatului până după primele 100 de zile în care domnul Biden a fost în funcție, spunând: agenda pornită și în funcțiune. ”

Acest lucru i-ar permite domnului Biden să confirme noul său cabinet și să înceapă politicile cheie, inclusiv combaterea coronavirusului, lucru care ar trebui să aștepte dacă Senatul ar fi primit deja articolele de destituire.

legenda mass-media Vocile din Trump aterizează: „Vom continua să fim împărțiți”
Niciun senator republican nu a declarat că va vota pentru a-l condamna pe domnul Trump pentru fapte rele.

Casa Albă și înalții republicani au respins punerea sub acuzare ca o mișcare „motivată politic” care „ar servi doar pentru a împărți în continuare marea noastră țară”.

Domnul Biden a declarat că punerea sub acuzare este decizia Congresului de a decide, chiar dacă el a crezut că „de mult timp președintele Trump nu a fost apt să ocupe postul”.

Dar investigația asupra revoltei?
În timp ce anchetatorii încearcă să-i trimită în judecată pe rebelii care au luat cu asalt Capitolul, departamentele de poliție din statul Virginia și Washington au plasat ofițeri în concediu administrativ pentru presupusele participări la evenimente în timp ce erau în afara serviciului.

Departamentele de pompieri din Florida și New York au declarat, de asemenea, că unii dintre membrii lor ar fi putut fi prezenți atunci când mulțimea a intrat în Capitol, potrivit agenției de știri Reuters.

În alte evoluții:

Casa Albă a declarat că președintele va călători marți în Texas pentru a vizita o porțiune a zidului de frontieră cu Mexic pentru a evidenția activitatea administrației sale acolo
Asociația Profesionistă a Golferilor din America și-a rupt legăturile cu domnul Trump, votând anul viitor campionatul PGA de pe terenul său de golf din New Jersey
Fostul guvernator republican al Californiei, Arnold Schwarzenegger, l-a etichetat pe Trump drept „cel mai rău președinte vreodată” într-un videoclip de pe rețelele de socializare, comparând violența de miercuri cu cea a Kristallnacht-ului sau Noaptea sticlei sparte, în timpul căreia proprietățile evreiești au fost distruse în Germania nazistă în 1938
Subiecte asemănătoare
Nancy Pelosi
Donald Trump
Revoltele din Capitolul SUA
Statele Unite
Acuzare
sursa