Extern

Acuzarea lui Trump: Senatul nu atinge majoritatea necesară pentru condamnare

Senatul SUA nu a reușit să ajungă la majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe fostul președinte Donald Trump pentru o acuzație de incitare la insurecție din cauza revoltei de la Capitol din 6 ianuarie.

Majoritatea senatorilor – 57 – 43, inclusiv șapte republicani – au votat pentru condamnarea domnului Trump, cu 10 voturi mai puțin decât cele 67 necesare pentru condamnare.

După achitarea sa, Trump a lansat o declarație în care denunța procesul ca fiind „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istorie”.

Aceasta a fost a doua destituire a lui Trump.

Ce înseamnă verdictul pentru Trump, Biden și America
Cuvintele lui Trump la miting au incitat violența?
„Au crezut că vor muri”
Dacă ar fi fost condamnat, Senatul ar fi putut vota pentru a-l împiedica să candideze din nou la funcție.

După vot, seniorul republican din Congres, senatorul Mitch McConnell, a declarat că Trump a fost „responsabil” pentru asaltul de la Capitol și l-a numit „o dezonorantă, dezonorantă abandonare a datoriei”.

Anterior, el a votat împotriva condamnării, spunând că este neconstituțional acum că Trump nu mai este președinte. McConnell a avut un rol esențial în întârzierea procesului lui Trump până după ce a părăsit funcția, pe 20 ianuarie.

Cu toate acestea, domnul McConnell l-a avertizat pe Trump că ar putea fi tras la răspundere în instanță.

„El nu a scăpat încă de nimic. Cu toate acestea. Avem un sistem de justiție penală în această țară, avem litigii civile și foștii președinți nu sunt imuni de a fi [trimiși] la răspundere de niciunul dintre ei”, a spus el.

Ce s-a întâmplat sâmbătă?
În declarațiile lor de încheiere, parlamentarii Camerei Reprezentanților Democrați numiți să păstorească procesul prin Senat au avertizat că ar fi periculos achitarea dlui Trump.

„Miza nu ar putea fi mai mare, deoarece adevărul rece și dur este că ceea ce sa întâmplat la 6 ianuarie se poate întâmpla din nou”, a declarat reprezentantul Joe Neguse.

„Istoria ne-a găsit. Vă rog să nu priviți în altă parte”, a spus reprezentanta Madeleine Dean.

Cu toate acestea, avocatul lui Trump, Michael van der Veen, a numit procedurile drept „proces judiciar” și a declarat că democrații sunt „obsedați” de acuzarea lui Trump.
sursa