Scitech

Anunțata apariție a criptomonedei Facebook

Anunțata apariție a criptomonedei FacebookApare o nouă monedă! Va fi un adevărat cutremur în lumea banilor

Deși până nu demult nu a găsit că este o necesară o reglementare în domeniu, Uniunea Europeană își exprimă azi îngrijorările cu privire la riscurile pentru stabilitatea financiară aduse de ultimele evoluții de pe piața criptoactivelor.
Anunțata apariție a criptomonedei Facebook a agitat cu precădere foarte tare apele.

Comisarul pentru Finanţe al Uniunii Europene, Valdis Dombrovskis, vrea să propună reglementări noi pentru monedele virtuale, ca reacţie la planurile Facebook de a introduce criptomoneda Libra.

UE consideră Libra un risc pentru stabilitatea financiară, în timp ce Franţa şi Germania au apreciat că moneda Facebook, a cărei mărime ar fi mult mai mare decât a altor criptomonede, precum bitcoin, ar putea să le restrângă suveranitatea monetară.

”Europa are nevoie de o abordare comună a criptoactivelor de tipul Libra. Intenţionez să propun o legislaţie nouă în domeniu”, a spus Dombrovskis parlamentarilor europeni, la audierea sa pentru confirmarea în postul de comisar.

Nevoia unei poziții comune

UE nu are reglementări specifice pentru criptomonede, care, până la anunţarea Libra, în luna iunie, a fost considerată de către majoritatea factorilor decidenţi ca fiind o problemă marginală, deoarece doar o fracţiune din bitcoin sau alte monede digitale sunt convertite în euro, arată presa internațională.

Dombrovskis s-a opus reglementării monedelor digitale în cei cinci ani de mandat şi a explicat că modificarea poziţiei sale a fost provocată de planurile Facebook pentru Libra, o monedă digitală ”care poate avea efecte sistemice pentru stabilitate financiară”, a afirmat acesta în faţa parlamentarilor.

O schimbare de atitudine

UE cere acum în cadrul G20 măsuri la nivel global pentru aşa-numitele stablecoins (criptomonede aflate într-o relaţie statică cu un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american), potrivit unui document european.

Anvergura Libra ar implica riscuri pentru că milioanele de utilizatori ai Facebook din Europa ar putea să plătească cu noua monedă, a spus Dombrovskis. Un oficial al Comisiei Europene a spus că nu există încă un termen pentru propunerea unor reglementări noi.

Dombrovskis a spus că reglementările ar trebui să se concentreze pe protejarea stabilităţii financiare, protejarea consumatorilor şi prevenirea riscurilor de spălare a banilor prin intermediul criptomonedelor, care pot trece uşor graniţele.

Riscuri majore

Fost premier al Letoniei, Dombrovskis a spus că UE trebuie să îşi regândească apărarea faţă de criminalitatea financiară.

O acceptare largă a criptomonedei Libra, proiect al reţelei sociale Facebook, ar putea reprezinta un risc potenţial pentru blocul comunitar, declara recent Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE.

”În funcţie de nivelul de acceptare a Libra şi de locul ocupat de euro în coşul său de valute, ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi submina rolul internaţional al monedei unice, de exemplu prin reducerea cererii pentru euro”, a spus Yves Mersch.

Îngrijorări serioase

Proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Și preşedintele Băncii centrale a SUA (Fed) Jerome Powell a apreciat că proiectul de criptomonedă al reţelei sociale Facebook ridică ”multe îngrijorări serioase cu privire la viaţa privată, spălarea banilor, protecţia consumatorilor şi securitatea financiară”.

În opinia lui Powell, Libra ar putea fi utilizată pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului şi de de asemenea ar putea pune în pericol stabilitatea financiară având în vedere faptul că numărul mare de utilizatori ai Facebook ar duce la o adoptare largă a criptomonedei Libra.

”Procesul de examinare a acestor îngrijorări ar trebui să fie unul răbdător şi minuţios”, a spus Powell, adăugând că Fed îşi coordonează acţiunile împreună cu alte organisme de reglementare, precum Departamentul Trezoreriei, şi alte bănci centrale din străinătate. Proiectul Libra ”nu poate avansa” înainte ca semnele de întrebare cu privire la riscurile de spălare a banilor să fie examinate cu atenţie, a subliniat Jerome Powell.

Anterior, guvernatorii băncilor centrale din Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la Libra.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că acestea sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar

sursa