Extern

E-Krona-Apare o nouă monedă!

E-Krona-Apare o nouă monedă!Suedezii se pregătesc serios să renunțe la banii fizici. Ei testează deja o monedă digitală națională.
Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a anunţat miercuri că a început să testeze e-krona (krona digitală). Acest lucru apropie momentul de crearea primei monede digitale emise de o bancă centrală.

Nu e nicio surpriză faptul că Suedia e prima țară care testează, prin banca națională, o monedă electronică. Această țară e cea mai puțin dependentă de numerar din lume. Datele publicate de Riksbank arată că în anul 2018 doar 1% din PIB-ul acestei țări exista sub formă de bancnote (comparativ cu 11% în zona euro, 8% în SUA şi 4% în Marea Britanie).

Luna trecută, şase din cele mai mari bănci centrale ale lumii (printre care şi Riksbank – Banca Centrală a Suediei) au căzut de acord să facă schimb de cunoştinţe şi expertiză cu privire la posibilitatea emiterii propriilor monede digitale.

În plus, scăderea gradului de utilizare a numerarului şi competiţia oferită de monedele alternative, precum proiectul reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, Libra, a determinat băncile centrale din întreaga lume să ia serios în calcul posibilitatea de a emite propriile lor monede digitale.

Oficialii Riksbank susțin că nu a fost luată încă o decizie definitivă cu privire la emiterea unei monede digitale e-krona. Testul pilot e menit să ofere o serie de răspunsuri importante despre funcționalitatea sistemului.

Acesta este derulat în colaborare cu firma de consultanţă Accenture, și va simula utilizarea e-krona ”într-un mediu de testare izolat”, după cum transmit bancherii suedezi. Testul pilot se va derula până în luna februarie 2021 şi va utiliza tehnologia block-chain, au adăugat oficialii Riksbank.

”Scopul proiectului este acela de a arăta cum ar putea fi utilizată e-krona de către publicul larg”, informează Riksbank într-un comunicat de presă.

Monedele digitale emise de băncile centrale sunt bani tradiţionali dar care există doar în format digital. Aceste monede sunt emise și controlate doar de banca centrală a unei ţări. Practic, acești bani nu au legătură cu criptomonedele existente deja, precum Bitcoin sau Libra.

Acestea din urmă sunt produse în urma unor procedee matematice complexe şi sunt controlate de comunităţi online fără legături între ele.

sursa