Actualitate

Aproximativ 1500 de români pleacă de pe Aeroportul Cluj în Germania, la munci agricole

Guvernul de la Berlin a relaxat restricțiile la granițe pentru lucrătorii din estul Europei, chiar dacă pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat, Prin urmare, joi, pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca aproximativ 1.500 de români așteptau să se îmbarce în mai multe zboruri timp charter special organizate pentru a pleca să lucreze în agricultură, în Germania.

Îmbulzeală pe Aeroportul din Cluj, în plină pandemie de coronavirus

Oamenii, veniți chiar și din județul Suceava, considerat Lombardia României, vor fi distribuiți în 12 avioane ce vor avea ca destinație Germania.

În imaginile suprinse de un cetățean aflat la aeroport se poate vede că regulile de distanțare socială impuse pe timpul stării de urgență generate de pandemia de coronavirus nu sunt respectate.
Jandarmi trimiși la aeroport pentru a restabili ordine impusă prin lege pe timp de pandemie de COVID-19

Potrivit directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo, organizarea aparține firmelor private care s-au ocupat și de contractele lor de muncă.

Ciceo a declarat pentru B1 TV că nu știe cine sunt organizatorii, iar Prefectura Cluj a trimis jandarmeria la fața locului pentru a restabili ordinea.

Ulterior, oamenii au fost distanțați la circa 1,5 metri, iar un avion a decolat deja spre Germania.

„Situația prezentată în imagini este din parcarea auto. În interiorul aerogării s-au luat permanent toate măsurile. Din păcate, organizatorii au adus la ora 7.00 aproape 1.500 de pasageri deși primul zbor a fost la ora 13.00. Pe aeroportul din Cluj sunt eșalonate cele 12 zboruri programate joi, 9 aprilie, până la ora 21.00”, a spus acesta.

Parcarea auto este gestionată de Consiliul Județean Cluj, iar de la primele ore reprezentanții Aeroportului au cerut luarea unor măsuri urgente.

Românii prezenți pe Aeroportul Cluj nu aveau bilete și nu știau încotro pleacă la muncă

Mai mult, spune Ciceu, oamenii au sosit la aeroport fără bilete și fără să știe unde pleacă cu exactitate.

“Noi avem trei zboruri programate astăzi: Berlin, Dusseldorf și Baden-Baden”, explică direstorul Aeroportului Cluj.

Acesta a mai precizat că se va lua legătura cu firma de organizare pentru ca la următoarele zboruri, programate pentru sâmbătă și duminică, să nu se mai îmtâmple la fel.

“Și ei trebuie să respecte regulile impuse de autorități”,a spus acesta.

În ultima lună, mai spune el, trei dintre pasagerii care au tranzitat Aeroportul Cluj, au fost confirmate cu coronavirus.

Totodată, Ciceu spune că avioanele și aerogara sunt dezinfectate permanent pentru a limita răspândirea coronaviruslui.
Germania se pregătește să iasă din carantina impusă pe fondul pandemiei de coronavirus

Deși sunt înregistrate peste 2.300 de decese la nivelul Germaniei și 113,296 de îmbolnăviri cu COVID-19, Guvernul de la Berlin dă semne că se pregătește să ridice restricțiile împuse în a doua jumătate a lunii martie, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Astfel, după Paștele catolic care are loc în data de 12 aprilie și după încheierea perioadei de carantină, în data de 19 aprilie, germanii vor reveni treptat la viața obișnuită. Potrivit unui document al Ministerului de Interne, după această dată oamenii vor putea ieși din locuințe cu condiția să poarte măsști de protecție și vor fi de asemenea evitate adunările de persoane.

Ordinul de ministru prevede că școlile și grădinițele vor fi redeschise, iar micile afaceri reluate.

sursa